Előfizetői tartalom

Finnország és Svédország átlépheti Putyin vörös vonalát?

Portfolio
Oroszország ukrajnai inváziója után a két katonailag semleges skandináv országban, Finnországban és Svédországban is többségbe kerültek a NATO-csatlakozást kívánók, és a két ország politikai vezetése sem zárta ki, hogy előbb vagy utóbb kérnék felvételüket az észak-atlanti katonai szövetségbe. Olaf Scholz német kancellár Sanna Marin finn miniszterelnökkel történt találkozóján üdvözölte, hogy Helsinki érdeklődést mutat a csatlakozás iránt, a finn kormányfő pedig azt mondta, lehetséges, hogy országa a NATO-csatlakozásra fog törekedni. Svédország közben védelmi költségvetésének növeléséről döntött az orosz agresszió árnyékában. Moszkva korábban többször jelezte, „vörös vonal” lenne számukra Svédország és Finnország csatlakozása, és a két országnak számolnia kellene ennek következményével.

Olaf Scholz német kancellár üdvözölte, hogy Finnország érdeklődik a NATO-csatlakozás iránt – írja a Reuters. Scholz szerdán találkozott Sanna Marin finn kormányfővel, majd sajtótájékoztatót tartottak, ahol arra a kérdésre, Németország támogatná-e Finnország NATO-csatlakozását, azt válaszolta, már van együttműködés a NATO és Finnország között. Konkrétumokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés