Előfizetői tartalom

Durvulnak a harcok Ukrajnában, még messze a megállapodás – Itt vannak a legfontosabb hírek pénteken

Portfolio
A hét eleji pozitív hírek ellenére úgy tűnik, még nagyon messze van a megállapodás Oroszország és Ukrajna között a háború rendezését illetően. Az országban egyre durvulnak a harcok, folyamatosak a műveletek Kijev körül és Mariupolt rommá lőtték az elmúlt napokban. Az orosz egységet méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki stadionban pénteken a Krím Ukrajnától való elcsatolásának 8. évfordulóján megtartott beszédében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videoüzenetében azt mondta, hogy az Ukrajna elleni teljes körű háború kezdete óta mostanáig az ukrán erők Kijev megyében több mint harminc települést foglaltak vissza, amelyeket ideiglenesen megszálltak az orosz csapatok. Az ukrán fegyveres erők vezetése szerint elzárták a Kijev elleni orosz támadás fő útvonalait. Telefonbeszélgetést folytatott egymással pénteken a világ két vezető nagyhatalmának vezetője, Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök. Biden figyelmeztette Kínát: következményei lesznek, ha segítenek Oroszországnak. Az Amerikai Egyesült Államok vezetői után az Európai Unió tisztviselői is hangot adtak aggodalmuknak, miszerint Kína fontolgatja, hogy katonai segítségnyújtást biztosít Oroszország számára. A nap legfontosabb fejleményei: 1. Úgy néz ki, a vártnál messzebb van egymástól még a megegyezés az orosz és ukrán fél közt, nem valószínű, hogy a következő napokban megköttetik a korábban felvázolt békeszerződés. 2. Oroszország azt ígérte, meg fogják támadni az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányokat. 3. Betörtek az oroszok Mariupol belvárosába, az utolsó ukrán kézen lévő azovi település pár napon belül eleshet. 4. A Pentagon szerint rengeteg tartaléka van még az orosz haderőnek, szó sincs arról, hogy vesztésre állnak. 5. Az orosz egységet méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Luzsnyiki stadionban pénteken a Krím Ukrajnától való elcsatolásának 8. évfordulóján megtartott beszédében. 6. Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán erők Kijev megyében több mint harminc települést foglaltak vissza. Az ukrán fegyveres erők vezetése szerint elzárták a Kijev elleni orosz támadás fő útvonalait. 7. Biden figyelmeztette Kínát: következményei lesznek, ha segítenek Oroszországnak. 8. Az Amerikai Egyesült Államok vezetői után az Európai Unió tisztviselői is hangot adtak aggodalmuknak, miszerint Kína fontolgatja, hogy katonai segítségnyújtást biztosít Oroszország számára.

2022. március 18. 23:08 Megosztás Látványos térkép: így áll Putyin háborúja A brit védelmi minisztérium közzétette térképét az orosz-ukrán háború március 18-i állapotáról. Tovább a cikkhez ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés