Előfizetői tartalom

Felrobbanthatja a balkáni lőporos hordót az orosz–ukrán háború?

Portfolio
A Fitch Solutions elemzői szerint nem fognak eszkalálódni a Balkán etnikai feszültségei az ukrajnai orosz invázió miatt, még ha Moszkva meg is próbálja kihasználni ezeket. Az egyes államok közötti konfrontráció ellenére a kormányok el fogják kerülni az esetleges konfliktusokat, mivel a NATO- és/vagy az EU-csatlakozásra törekednek, valamint az országok gazdaságilag is összekapcsolódnak. Azonban a drágább import magasabb inflációhoz vezet majd, ami hátráltatni fogja a növekedést, és kockáztatja a politikai stabilitást.

Szerbia egyensúlyoz

Bár Szerbia, illetve a többi balkáni ország ukrajnai orosz invázióra adott válasza továbbra is eltérést mutat, a Fitch Solutions elemzői szerint

nem lesz olyan eszkaláció, ami konfliktust vagy jelentős politikai változásokat eredményezne.

Szerbia az egyetlen balkáni ország, amely jórészt szimpatizál Oroszországgal, mind az Aleksandar Vucic-féle vezetés, mind a lakosság nagy része, és a gazdasági kapcsolatok is erősek a két állam között. Mivel április 3-án elnökválasztás lesz, Vucic nem tekinthet el a választók jelentős részének Oroszország-szimpátiájától. Március 4-én mintegy négyezer fős felvonulást rendeztek Belgrádban Moszkvát támogatandó. Oroszország támogatja Szerbia külpolitikáját, például Koszovó függetlenségének el nem ismerésében. Habár a szerb vezetés csatlakozott az Oroszországot elítélő ENSZ-döntéshez, a szankciókhoz nem, sőt a szerb nemzeti légitársaság március 7-étől megkettőzte járatainak számát Oroszországba.

Cikkünk tartalma:

  • Hogyan hat az ukrajnai orosz invázió a balkáni országokra?
  • Hogyan reagál a háborúra az oroszbarát Szerbia?
  • Hogyan érinti a háború az etnikai feszültségek sújtotta Boszniát?
  • Milyen gazdasági-pénzügyi következményekkel számolhat a Balkán?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés