Előfizetői tartalom

Egy szavát sem hiszik Putyinnak – Csak blöff lehet az orosz ígérgetés?

A kedden a törökországi Isztambulban tartott orosz–ukrán fegyverszüneti tárgyalás után áttörésről érkeztek hírek: ezek szerint Ukrajna hajlandó lenne tárgyalni a Krím és a Donbasz státuszáról, illetve elfogadni a katonai semlegességet, ha cserébe olyan biztonsági garanciákat kapna, melyek szerint a garantáló országok katonailag is megvédenék egy esetleges támadás esetén, illetve utat nyitnának előtte az Európai Unió felé. Oroszország bejelentette, jelentősen csökkentik támadó műveleteiket Kijev és Csernyihiv környékén, és ahogy azt már múlt pénteken beharangozták, mostantól a Donbasz „felszabadítására” fognak koncentrálni. Bár az orosz erők valóban megkezdték Kijev környékének elhagyását, több feltételezés szerint is valójában csak átcsoportosításról van szó. Az orosz ígéretek komolyan vehetőségét kétségbe vonta Joe Biden amerikai elnök, az ukrán vezetés, valamint több nyugati és ukrán politikus és szakértő is.

Egységben a kétség Az orosz és az ukrán fél közötti fegyverszüneti tárgyalások után elhangzottakat követően kisebb eufória lett úrrá a világon, mivel úgy tűnt, komoly, a béke irányába való komoly előrelépés történt. Az Egyesült Államok azonban rögtön hűteni kezdett a kedélyeket. Előbb Antony Blinken külügyminiszter közölte, hogy nem látja a „valódi komolyság”...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés