Előfizetői tartalom

A szomszédunkban is szavaznak vasárnap – Moszkvával szembeni fordulat jöhet a választás után?

Vasárnap nemcsak Magyarországon, hanem Szerbiában is parlamenti választást tartanak, sőt, déli szomszédunknál elnökválasztásra is sor kerül. Az elnökválasztás toronymagas esélyesének az államfői posztot 2017 óta betöltő Aleksandar Vucic számít. A parlamenti választás vonatkozásában ugyanez mondható el Vucic jobboldali pártjáról is, amely 2012 óta van kormányon. Elemzők szerint előfordulhat, hogy az Orbán Viktor egyik fő régiós szövetségesének számító, országában hibrid rezsimet kiépítő Vucic a választások után enged az EU nyomásának, és az EU-tagjelölt országát az uniós külpolitika irányaihoz igazítva csatlakoztatja az Oroszország elleni uniós gazdasági szankciókhoz. Egyedüli európai országként ugyanis Szerbia nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben, ami a választások előtt nem is lett volna túl kifizetődő a kormányzó párt számára, miután a szerb közvélemény jelentős része Moszkva álláspontját támogatja Ukrajna kérdésében.

Aleksandar Vucic akár már az elnökválasztás első fordulójában megszerezheti a szavazatok több mint 50 százalékát. A héten megjelent felmérés szerint a jelenlegi államfő a szavazatok 51,7 százalékára számíthat, ami azt jelentené, hogy nem lenne szükség második fordulóra. Öt évvel ezelőtt Vucic már az első fordulóban elnyerte az államfői posztot, miután a voksok 55...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés