Előfizetői tartalom

Lehet-e morális kérdés az orosz gázembargó?

Az EU és szövetségesei villámgyors szankciókat léptettek életbe Oroszország ellen, miután az február 24-én megtámadta Ukrajnát. Ezután még három uniós szankciós csomag lépett életbe, egyre fokozva a nyomást Putyinon. A közös vonás ezekben az intézkedésekben, hogy eddig még nem sikerült az orosz erőket meghátrálásra kényszeríteni, illetve hogy az orosz energiahordozók (gáz, olaj és szén) kimaradtak a szankciók alól. Ez most talán változni fog, miután április 5-én a bejelentették az ötödik szankciós csomagot, ami már az orosz szénre is kiterjed, és Ursula von der Leyen bizottsági elnök arra is utalt, hogy akár az olaj és a gáz is terítékre kerülhetnek.

Az egyetlen, de nagy bökkenő, hogy Európa és Oroszország a klasszikus róka-fogta-csuka csapdájában vergődik: az európai gázfogyasztás kb. 40%-át fedezik az orosz csővezetékeken érkező gázszállítmányok, amelyek fontos szerepet játszanak nemcsak a háztartások, ipari üzemek ellátásában, de az áramtermelésben is. Az orosz fél oldaláról nézve az Európa felé kiépített...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés