Előfizetői tartalom

Drámai beszámolók a csernobili túszoktól: üzemanyagot loptak az oroszoktól, hogy megelőzzék az atomkatasztrófát

Portfolio
Az észak-ukrajnai Csernobil egykori atomerőművét az orosz erők az invázió első napján foglalták el. Most újra Ukrajna ellenőrzése alatt áll. A BBC munkatársa, Yogita Limaye az első újságírók között van, akik az oroszok távozása óta betekintést nyerhettek az erőműbe. A csernobili nukleáris erőmű dolgozói beszámoltak arról is, hogy az oroszoktól loptak üzemanyagot annak érdekében, hogy megelőzzék a katasztrófát.

Február 24-én délután az orosz erők a Csernobiltól 16 km-re lévő fehérorosz határ felől léptek be Ukrajnába, majd tankokkal és páncélozott járművekkel vették körül a várost. Az üzemet biztosító mintegy 170 ukrán nemzeti gárdistát az alagsorba vitték és ott tartották fogva. Ezután orosz katonák fegyverek és robbanóanyagok után kutattak. A mérnökök, a felügyelők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés