Előfizetői tartalom

Elrajtolt a francia elnökválasztás: szélsőjobbról szorongathatják meg az újrázni próbáló Macront

Portfolio
Ma tartják a francia elnökválasztás első fordulóját, amely a korábban várthoz képest sokkal izgalmasabbnak ígérkezik. Bár továbbra is a hivatalban lévő államfő, Emmanuel Macron győzelmére van a legnagyobb esély, az utóbbi hetekben jobboldali kihívója, Marine Le Pen képes volt látványosan növelni támogatottságát. A politikus előretörésének oka elsősorban az, hogy a kampány során erősen fókuszált az országban tapasztalható megélhetési problémákra. Az szinte borítékolható, hogy Macron és Le Pen jutnak a második fordulóba, amelynek kampányát azonban nagyban befolyásolja majd az első forduló eredménye. Az is egyértelmű, hogy a két jelölt markánsan más elképzeléseket vall Franciaország és Európa jövője szempontjából, úgyhogy a mostani elnökválasztás összességben jelentős mértékben fogja meghatározni a kontinens jövőjét.

A francia választási rendszer dióhéjban A francia elnökválasztás egy kétfordulós rendszert követ, amelynek első fordulóját a mai nap tartják. A francia állampolgárok 12 jelölt közül választhatnak, és a mostani első körös szavazás győztese, valamint a második helyezett jut majd be a következő fordulóba, amit majd április 24-én tartanak.   Ami a választási szabályokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés