Előfizetői tartalom

Végóráit éli Mariupol, pokoli küzdelem zajlik a városért – Itt vannak a legfontosabb hírek szerdán

Portfolio
Az orosz csapatok kivonultak Észak-Ukrajnából és Kijev környékéről, az ukrán erők pedig visszafoglalták a területeket. Kelet-Ukrajnában viszont fokozódó harcokra lehet számítani, ahogy Oroszország oda csoportosítja át fegyveres erőit. A Donyeck megyei, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városát még mindig nem sikerült bevenni az orosz csapatoknak, a védők utolsó vérükig harcolnak. Már 22 ezer ember halhatott meg a város ostromában, és tízezreket hurcolhattak el az oroszok. Az oroszok az ukrán fél szerint vegyi fegyvert vethettek be, Moszkva ezt erősen tagadja. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ugyanolyan hazugság a mariupoli vegyi fegyveres támadás, mint annak idején az Aszad-rezsim vegyi támadásáról szóló hírek Szíriában. (Amiről azonban egyértelmű bizonyítékok vannak.) Putyin azt is mondta, zsákutcába jutottak a fegyverszüneti tárgyalások, ők viszont folytatják a „különleges műveletet”, amíg az el nem éri „nemes célját”. Eközben a Kijevhez közeli Bucsa városában már 403 meggyilkolt civil holttestét találták meg az ukránok.   Az elmúlt órák legfontosabb hírei: 1. A következő két-három hétben egyre fokozódó harcokra lehet számítani Kelet-Ukrajnában, mivel Oroszország folytatja erőinek a térségre koncentrálását. 2. Az ukrán fél szerint az orosz megszálló erők vegyi fegyvert vetettek be az ukrán katonák és civilek ellen Mariupolban. Az oroszok tagadják, hogy ez történt volna, és egyelőre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is feltételes módban beszélt az esetről. Putyin viszont egyértelműen hazugságnak minősítette a vegyi fegyveres támadásról szóló híreket. 3. Putyin szerint a fegyverszüneti tárgyalások zsákutcába jutottak, és folytatják a „különleges műveletet” amely el fogja érni „nemes célját”. Az ukrán elnöki tanácsadó szerint jelenleg nagyon nehéz tárgyalni Oroszországgal, ennek ellenére folytatódnak az egyeztetések. 4. Már 22 ezer halott lehet Mariupolban, a polgármester szerint pedig az oroszok tízezreket hurcolhattak el a városból. 5. Kijevbe utazik, ahol Zelenszkijjel is találkozik a lengyel, a litván, a lett és az észt államfő. 6. Oroszország szerint több mint ezer ukrán tengerészgyalogos tette le a fegyvert Mariupolban, Ukrajna szerint viszont erről szó sincs, hanem a védők egyesítették erőiket.

2022. április 13. 21:56 Megosztás Itt a fegyverzetlista! - Zelenszkij leadta rendelését a Nyugatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik szerdai üzenetében felsorolta azokat a fegyverzeteket, amelyekre szerinte Ukrajnának sürgősen szüksége van a Nyugattól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés