Előfizetői tartalom

A kínai állami médiában az ukrajnai háborúnak egyetlen felelőse van: Amerika

Kiss Csaba
Bár az ukrajnai invázió kirobbanása után Kína nem állt látványosan Oroszország mellé, nem is ítélte el az orosz agressziót. Miközben a diplomáciai színtéren a pekingi álláspont inkább ambivalensnek tetszik, a kínai állami médiában egyértelműen az orosz narratívából vett saját narratíva épült ki, amelyben szó sincs arról, hogy Oroszország agresszor lenne, az Egyesült Államok viszont a háború fő okozójaként és a béke egyetlen akadályaként jelenik meg. Miközben a hivatalos kínai sajtó Amerikát az ellenvélemények elnyomásával vádolja, a teljesen az állam által irányított kínai médiában semmilyen alternatív vélemény és tudósítás nem jelenhet meg, az állami cenzúra pedig nagy erőkkel irtja a pekingi irányvonalba nem illeszkedő tartalmakat.

Egy együttműködés, amelynek nincs határa Mikor Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök néhány héttel az ukrajnai invázió kitörése előtt Pekingben találkozott, közös nyilatkozatukban azt írták, a két ország közötti együttműködésnek nincs határa, és nincsenek tiltott területei a kooperációnak. Az invázió február 24-i kezdete után Kína ugyan nem állt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái