aero vodochody l-39ng
Globál

Bréking: 12 új katonai repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek a kormány

Portfolio
12 darab L-39NG katonai kiképző- és felderítőrepülőgép beszerzését jelentette be a Magyar Honvédség számára Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hivatalos oldalán, a High-tech Force-on jelent meg egy videó, melyben megtörtént a bejelentés.

A kormány összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárol a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat fog szolgálni.

Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy a felderítőgépek kialakítása egy közös, cseh-magyar kutatás-fejlesztési projekt keretein belül fog megvalósulni.

A lerendelt L-39NG-k 2024-től kezdenek el Magyarországra érkezni.

Egy ideje várható volt, hogy a Magyar Honvédség számára is beszerzésre kerül majd ez a géptípus, hiszen a magyar pilóták tesztrepülést is folytattak a gépekkel nemrég, a gépeket gyártó Aero Vodochody pedig tavaly többségi magyar tulajdonba került.

Az L-39NG lényegében a világ egyik legismertebb kiképzőgép-típusának, az L-39-esnek továbbfejlesztett változata, melyet fénykorában szinte a teljes szovjet érdekszféra használt. Összesen a cseh vállalat üzemeiből több mint 3000 L-39-es került ki, egy ideig Elon Musk is röpködött saját L-39-esével, melyet a nyugati sajtó többnyire (tévesen) "szovjet vadászgépként" emlegetett.

Az L-39NG most az Aero Vodochody húzóterméke, kétféle típusváltozata van. Az „1-es szakaszú” (Stage 1) gép egy modernizált, átépített L-39-es, míg az újabb, 2-es típusjelű (Stage 2) gép már egy teljesen újonnan legyártott merevszárnyas. Magyarország értelemszerűen a Stage 2-es verziót fogja beszerezni, az 1-es változatot talán már nem is forgalmazza az Aero Vodochody.

Az új L-39NG-ket kifejezetten negyedik, ötödik generációs vadászgépek pilótáinak kiképzéséhez tervezték. Úgy rakták össze a gépet, hogy elődjénél strapabíróbb legyen: egyes források szerint a gép sárkányszerkezete 15 ezer óra repülést elbír. A gépet egy Williams International FJ44-4M sugárhajtású hajtómű hajtja, képes akár 775 km / óra végsebesség elérésére 6000 méter magasságában, de akár 11,5 kilométer magasságban is képes üzemelni. Hatótávolsága közel 2600 kilométer. A repülőgép összesen öt fegyver-felfüggesztési ponttal rendelkezik, felszerelhető légiharc-rakétákkal, levegő-föld rakétákkal, bombákkal és 12,7 vagy 20 milliméteres géppuska/gépágyú-konténerekkel is.

Egyelőre azt nem tudni, hogy a Magyarország által vásárolt repülőgépek a "sztenderd" változattól miben fognak eltérni, hadiipari termékek esetén általában megfigyelhető, hogy a beszerzést véghez vivő ország az egyéni igényeinek megfelelően módosítja a technikai eszközöket. Különösen igaz lesz ez valószínűleg a felderítő-típusváltozattal kapcsolatosan, ami az L-39NG esetén talán először Magyarországon kerül alkalmazásra ilyen konfigurációban.

A tavalyi kecskeméti repülőnapokon élőben is találkozhattunk az Aero Vodochodyval és az L-39NG-vel is, a címlapkép is készült.

antony-blinken-pekka-haavisto-washington
orbán kormány

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
brit-mlrs-defend-europe-hadgyakorlat-lettorszag