Előfizetői tartalom

Japán szerint Oroszország "illegális megszállás" alatt tartja a vitatott hovatartozású szigeteket

Portfolio
Japán szerint Oroszország "jogellenes megszállás" alatt tartja a vitatott hovatartozású vulkanikus szigetláncot, amelyet ugyan teljes egészében Oroszország birtokol, de déli részére Japán is történelmi igényt formál. A szigetek még a második világháború végén kerültek a Szovjetunióhoz, hovatartozásuk kérdése miatt Oroszország és Japán között a mai napig nem köttetett meg a világháborút hivatalosan lezáró békeszerződés. A két fél között az ukrajnai háború alatt szakadtak meg a tárgyalások.

A szigetcsoport A Kuril-szigetek az Oroszországhoz tartozó Kamcsatka-félsziget és a japán Hokkaidó szigete között mintegy 1300 kilométeren keresztül húzódó, 56 vulkanikus szigetből és sok kisebb sziklából álló szigetcsoport. Lakossága csupán 20 ezer fő, a szigetek nagy része lakatlan és lakhatatlan. Az időjárás zord, a szigetek jelentőségét inkább a halban gazdag halászterületek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés