FONTOS Eljöhet a benzinkutak bosszúja
 
Előfizetői tartalom

Európa jövőjét döntheti el Macron győzelme, de nem lesz könnyű dolga a francia elnöknek

Portfolio
Emmanuel Macronnak sikerült megnyernie a francia elnökválasztást, így húsz év után ő az első francia államfő, aki képes volt egy második mandátumot szerezni. Macron eddigi elnökségét számos válság kísérte, mint a sárgamellényes tüntetések, a koronavírus-járvány vagy az ukrajnai háború. Bár ellenfele, Marine Le Pen képes volt jelentősen növelni táborát, Macron magabiztos győzelmet aratott, amely lehetővé teheti számára, hogy megvalósítsa ambiciózus elképzeléseit Franciaországban és Európában egyaránt. Ennek sikere azonban függ egyrészt a júniusban esedékes francia nemzetgyűlési választások eredményétől, másrészt pedig attól, hogy mennyiben lesz képes Macron meggyőzni az európai tagállamokat elképzeléseinek támogatásáról.

A megosztott Franciaország Macron 2017-es megválasztásakor azt ígérte, hogy mindent megtesz a "szélsőségek felszámolásáért", ez azonban 2022-ben nem sikerült neki. A 2017-es második fordulóhoz képest Macron közel 2 millió szavazatot veszített, míg Le Pen 2,7 milliót nyert. A második forduló részvételi aránya 71,99 százalék, ami 1969 óta a legalacsonyabb ilyen mutató francia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés