orosz ukrán háború konfliktus katona harcjármű páncélos erősítés vasút stock
Globál

Az oroszok újabb szankciókat kaptak a nyakukba, felszólaltak a G7-ek - Hamarosan fordulat jöhet a háborúban

Portfolio
Egyre közelebb a győzelem napja, amelynek idén az ukrán háború szempontjából különös jelentősége lehet. Vlagyimir Putyin ugyanis a május 9-i beszédében bejelentheti a győzelmet Ukrajna felett, de egyes szakértők szerint akár hivatalosan hadat is üzenhet a megtámadott országnak. Utóbbi lehetőséget teremtene arra, hogy az orosz fél növelje a mozgósítást és a támadó hadműveletek intenzitását. A hétfői nap tehát sorsdöntő lesz az ukrán háború kimenetelét tekintve. A harcok eközben folyamatosan dúlnak az országban: az ukrán erők jelenleg Harkiv városának felszabadítására koncentrálnak, miközben a mariupoli acélgyár ellen is megindulhat a végső ütközet, azután, hogy az utolsó civil is elhagyta a létesítményt. Vasárnapi híreink a háborúról egy cikkben.

Felpörgeti az ukránok egyik kulcsfegyverének gyártását az amerikai gyártó

A Lockheed Martin azon dolgozik, hogy a Javelin páncéltörő rakéták gyártási kapacitását közel megduplázza, ami évi 4000 darab gyártását jelentené – írja a vállalat vezetőjének elmondására hivatkozva a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Augusztusig még fizet az Ikea anyacége az orosz dolgozóinak

Az Ikea áruházak tulajdonosa, az Ingka Group három hónappal, augusztusig meghosszabbította a mintegy 12 000 oroszországi alkalmazott fizetését – írja a kiskereskedelmi vezetőre hivatkozva a Reuters.

Tovább a cikkhez

Nyugati fegyverszállítmány megsemmisítéséről számoltak be az oroszok

Megsemmisítettek az orosz légierő precíziós rakétái egy amerikai és más nyugati országokból származó fegyver-és hadianyag-szállítmányt, valamint ukrán tartalékos egységeket a Szoledar falu melletti Szol vasútállomáson, a Donyec-medencében - közölte vasárnap esti hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Tovább a cikkhez

Amerikai diplomaták tértek vissza Kijevbe

Az Egyesült Államok ukrajnai külképviselete bejelentette vasárnap Christina Queen ideiglenes ügyvivő nagykövet és más amerikai diplomaták visszatérését az ukrán fővárosba, Kijevbe - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál.

A külképviselet meghívta az ukrán média képviselőit, hogy filmezzék le az amerikai diplomaták érkezését az Egyesült Államok kijevi nagykövetségére. Sajtóközleményükben külön kiemelték, hogy a nagykövetség visszatérését a nácizmus felett aratott győzelem napjára időzítették.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az amerikai diplomaták április 26-án tértek vissza Ukrajnába, de egyelőre a harcoktól megkímélt, biztonságosabb nyugati országrészben lévő Lvivbe. A napokban még azt jelezték, hogy május végéig készülnek visszatérni a fővárosba, és még ezt is attól tették függővé, miként alakul a biztonsági helyzet Kijevben.

(MTI)

Megszólalt az Európai Bizottság és az uniós tanács: az EU egységes az újabb oroszok elleni szankciócsomag ügyében

A tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsa egységes az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciócsomag elfogadásának szükségességét illetően - közölte közös közleményben az uniós tanács és az Európai Bizottság vasárnap.

Tovább a cikkhez

Váratlanul Ukrajnába látogatott a kanadai miniszterelnök

Váratlanul Ukrajnába látogatott vasárnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is fog találkozni.

Tovább a cikkhez

Nem hátrálnak meg a G7-ek, az orosz olajimport betiltását ígérték

A hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7 csoport vezetői továbbra is elkötelezettek az orosz olajimport betiltása mellett – számol be a hírről a Bloomberg

Tovább a cikkhez

Újabb szankciókat vetett ki Amerika egy sor orosz üzletemberre és tévécsatornára

Újabb szankciókat vezetett be Amerika három orosz televíziós csatorna és 27 Gazprombank vezetővel szemben – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Meglepetéskoncertet adott a U2 két zenésze a kijevi metróban

Meglepetéskoncertet adott a U2 világhírű ír rockegyüttes két zenésze a bombázások ellen óvóhelyül szolgáló kijevi metróban vasárnap.

Bono, a banda énekese és The Edge gitáros a U2 legnagyobb slágerei közül játszott el párat, valamint a Stand By Me című klasszikus szám  Stand By Ukraine-re átírt változatát - látható a közösségi portálokon és az ukrán csatornákon közzétett felvételeken

Zelenszkij elnök hívott meg bennünket, hogy játsszunk Kijevben az ukrán néppel való szolidaritásunk kifejezéseként, ezért eljöttünk, hogy megtegyük

- írta hivatalos Twitter-oldalán az együttes.

"Ukrajna népe nemcsak a saját szabadságáért harcol, de mindannyiunkért, akik szeretjük a szabadságot" - mondta Bono az RTE ír csatorna szerint.

(MTI)

Bloomberg: Magyarország blokkolja az oroszok elleni olajembargót

Magyarország továbbra is blokkolja az EU oroszok elleni olajembargóját, ezzel pedig a teljes szankciócsomagot hátráltatja – írja az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az újabb szankciókat Oroszország ellen

Magyarország nem szavazza meg az Oroszország elleni újabb szankciós csomagot, ami az energetikát illeti - erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: Putyin nem rejtőzhet el a bunkerében a felelősségre vonás elől

Az ukrán főügyészség vasárnapi közlése szerint mostanáig 225 gyerek vesztette életét Oroszország Ukrajna ellen február 24-én indított háborújában.

Tovább a cikkhez

Ukrán katonai repülőtér kommunikációs csomópontját támadták rakétával

Nagy pontosságú légi indítású rakéták semmisítették meg Odessza közelében a cservonohlinszkei ukrán katonai repülőtér kommunikációs csomópontját Arciznál, valamint az ukrán haditengerészet egy, a 1241-es projekthez tartozó korvettjét - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

Tovább a cikkhez

Előre be nem jelentett látogatást tett a First Lady

Jill Biden, az Egyesült Államok first ladyje bejelentés nélküli látogatást tett Nyugat-Ukrajnában - írja a Sky.

Tovább a cikkhez

Putyin több posztszovjet országot üdvözölt, üzent Ukrajna népének is

Üdvözletet intézett a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, a georgiai szakadár Abházia és Dél-Oszétia, valamint az ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaság" vezetéséhez és népéhez, továbbá Georgia és Ukrajna népéhez.

Tovább a cikkhez

Nem vezetnek be kijárási tilalmat Kárpátalján

Több ukrajnai területen is kijárási tilalmat vezetnek be május 9-én és azt megelőző éjszaka - írja a Kárpátalja.ma, amely szerint Kárpátalja kormányzója nem látja indokoltnak a szigorítást.

Tovább a cikkhez

Bomba csapódott egy iskolába Kelet-Ukrajnában

Több tucatnyi ember halhatott meg, miután egy bomba csapódott egy iskolába Kelet-Ukrajnában, ahol az ukrán kormányerők az orosz csapatok és a szakadárok ellen harcolnak.

Tovább a cikkhez

Folyik az ukrán ellentámadás: az oroszok védekezni kényszerültek Harkivnál

Az orosz erők az ukrán hadsereg szerint az egyik fronton, Izium városánál kisebb előrenyomulást értek el, de Harkiv közelében védekezésre kényszerültek, mivel az ukrán ellentámadás továbbra is folyik.

Tovább a cikkhez

A Duma elnöke szerint Washington beavatkozik a háborúba

A Duma elnöke szombaton azzal vádolta meg Washingtont, hogy az koordinálja az ukrajnai katonai műveleteket, amely lépés szerinte egyenértékű a háborúban való közvetlen amerikai részvétellel.

Tovább a cikkhez

A brit kormány megduplázza az ukránok katonai támogatását

Nagy-Britannia közölte, hogy további 1,3 milliárd font (1,60 milliárd dollár) katonai támogatást és segélyt fog nyújtani Ukrajnának, amely ígéretet a G7 csoport vezetőinek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel vasárnapra tervezett videohívása előtt jelentette be.

Tovább a cikkhez

ORFK: több mint 14 000 menekült érkezett a háború elől tegnap

Magyarország területére 2022. május 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6079 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8179 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 618 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. május 7-én 390 ember, köztük 162 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

(MTI)

Putyin "megduplázná" a hadműveletek intenzitását a CIA igazgatója szerint

William Burns, CIA igazgatója szombaton úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy véli, hogy az ukrajnai katonai konfliktus "megduplázása" javíthatja a háborúban elért eredményét.

"Olyan lelkiállapotban van, hogy nem hiszi, hogy megengedheti magának, hogy veszítsen" - mondta Burns, aki a Financial Times washingtoni rendezvényén beszélt. "Szerintem jelenleg meg van győződve arról, hogy a megduplázással még mindig képes lesz előrelépést elérni".

(Reuters)

Napokon belül eldől az orosz-ukrán háború? Közel a kulcsfontosságú nap

Hétfőn tartják Oroszországban a május 9-i megemlékezést, amely ezúttal más lesz, mint a korábbiak. Szakértők már hetekkel ezelőtt nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek a dátumnak: egyesek szerint az oroszok bejelenthetik a győzelmet Ukrajna ellen, mások hadüzenetre számítanak (eddig ezt Oroszország nem tette meg). Mindenesetre a hétfői napnak nagy jelentősége lehet, miközben továbbra is heves harcok dúlnak Ukrajnában. Magyarországon ma reggel újra riasztották a Honvédség gépeit, miután egy azonosítatlan repülő eszköz megsértette a légteret. Szombati híreink egy cikkben.

Tovább a cikkhez
antony-blinken-pekka-haavisto-washington
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
brit-mlrs-defend-europe-hadgyakorlat-lettorszag