Előfizetői tartalom

Ezt is elintézi az orosz–ukrán háború: felgyorsulhat az EU bővítése

Portfolio
A Fitch Solutions elemzői szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió újrarendezheti az Európai Unió stratégiai prioritásait, és két éven belül elindulhatnak a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. Ugyanakkor bár a felerősödött biztonsági aggályok lendületet adnak a reformok megvalósításának, a két országnak még sokat kell tennie a koppenhágai kritériumok teljesítéséhez, különösen ami a korrupció elleni harcot, illetve gazdaságaiknak az Unión belüli versenynyomásra történő felkészítését jelenti. Ezért, bár az elemzők szerint a Észak-Macedónia és Albánia EU-val való kötelékei el fognak mélyülni a közeljövőben, a teljes csatlakozás nem válik valósággá az elkövetkező öt évben.

Az orosz fenyegetés felgyorsíthatja az uniós csatlakozást

Oroszország ukrajnai inváziója felélesztette az EU régóta megrekedt bővítési terveit, mivel Brüsszel szeretne ellentartani az orosz befolyásnak – vélik a Fitch Solutions elemzői legújabb tanulmányukban. Horvátország 2013-ban csatlakozott a közösséghez, ám a további bővítés elakadt, részben azért, mert a tagjelölt államok nem tudták teljesíteni a csatlakozási kritériumokat, részben más uniós tagállamok ellenállásán (ebben Franciaország járt az élen).

Azonban az orosz fenyegetés miatti biztonsági helyzet változtatott az EU hozzáállásán: Olaf Scholz német kancellár és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter felszólított arra, tegyék prioritássá a Nyugat-Balkán csatlakozását. Scholz március végén arra is figyelmeztetett, hogy a további késlekedés sebezhetőbbé teszi a nyugat-balkáni országokat a harmadik fél (nyilvánvalóan elsősorban Oroszország) általi befolyásolásnak. A Fitch elemzői azt várják, hogy

a csatlakozási tárgyalások két éven belül elindulhatnak Észak-Macedóniával és Albániával.

Cikkünk tartalmából:

  • Az orosz fenyegetés felgyorsíthatja Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozását
  • Azonban továbbra is fennállnak társadalmi és politikai kockázatok a két országban
  • A korrupció az egyik legnagyobb akadály a csatlakozás előtt
  • Észak-Macedóniának még Bulgáriával is megegyezésre kell jutnia

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés