Előfizetői tartalom

Történelmi döntés felülvizsgálatára készülhet Amerika - Beláthatatlan következményei lehetnek

Portfolio
Viharként söpört végig a napokban Amerikában a hír, hogy egy kiszivárgott dokumentum szerint az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálhatja azon közel ötven éves döntését, amely szövetségi szinten garantálta a nőknek az abortuszhoz való jogot. Az államok egy jelentős része azonban már évek óta követelte a szabályrendszer szigorítását. Most a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság járulhat ehhez hozzá, amennyiben valóban ez tekinthető a testület végleges döntésének, amelyet egyébként a nyár folyamán hoznak nyilvánosságra. A döntés mindenesetre nők millióit érintené, akiknek sokkal nehezebbé válhat a terhességmegszakítás, de jelentős hatást gyakorolhat az idén esedékes kongresszusi időközi választás eredményére is, amely az amerikai politikai élet irányát határozhatja meg az elkövetkező évekre.

Az ügy története A döntés, amelynek felülvizsgálatára készülhet a bíróság a Roe v. Wade-ügyben hozott ítéletre vonatkozik. Norma L. McCorvey 1969 júniusában tudta meg, hogy terhes. Ez lett volna a harmadik gyermeke, de nem kívánta megtartani. Akkoriban a texasi törvények csak nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén engedélyezték az abortuszt, illetve amennyiben a szülés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés