Előfizetői tartalom

Recseg-ropog az Egyesült Királyság, és ebbe egész Európa beleremeghet

Kiss Csaba
A május 5-én lezajlott brit helyhatósági, azon belül északír parlamenti választásokon földrengésszerű változások indultak el: Észak-Írország történetében először győzött ír katolikus párt, ráadásul az Ír-sziget újragegyesítéséért küzdő Sinn Féin, amely rögtön be is jelentette, népszavazást kezdeményezne Írország és Észak-Írország egyesüléséről. A 90 tagú északír parlamentben, a Stormontban a Sinn Féin 27 helyet szerzett, míg fő ellenfele, az Egyesült Királyság egységét féltő, a brit protestánsokat képviselő Demokratikus Unionista Pártnak (DUP) 25 hellyel kell megelégednie. A választási eredmény újra felmelegítette az úgynevezett északír protokoll kérdését, amely az EU és Nagy-Britannia közötti 2019-es megegyezést tartalmazza, lényege pedig, hogy egységes vámövezetnek tartja meg az Ír-szigetet, a vámhatárt pedig az Ír-tengerre teszi. Ez azonban az északír protestánsok számára elfogadhatatlan, mivel ebben az Ír-sziget újraegyesítésének első lépését látják, London pedig az ő pozíciójukat támogatva lehet, hogy egyoldalúan felrúgná a nagy nehezen kialkudott egyezséget. A helyzet nemcsak Észak-Írország békéjét fenyegeti, hanem újabb front nyílhat az Egyesült Királyság és az Európai Unió Brexit miatti többéves küzdelmében is.

Egy sorsdöntő választás Május 5-én helyhatósági választásokat tartottak az Egyesült Királyságban. Ez így önmagában akár mínuszos hír is lehetne, csakhogy az önkormányzatokkal együtt az északír parlamentben, a Stormontban is új képviselőket is választottak, itt pedig földrengésszerű változások történtek. Észak-Írország történetében ugyanis első alkalommal...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái