GettyImages-1240591059
Globál

Putyin területet csatolhat el Ukrajnától, újabb csapás történt orosz földön

Portfolio
Továbbra is folytatódnak a harcok a Donbaszban. Az orosz erők csak lassan nyomulnak előre, és az ukrán csapatok folyamatos ellentámadásaival kell szembenézniük. Az ukrán erők egy oroszok által épített pontonhidat is lebombáztak, legalább 30 orosz páncélos megsemmisült a támadásban. Eközben Harkiv környékén településeket foglalnak vissza a hazai csapatok. Az oroszországi Belgorod térségét szerdán újabb támadás érte, az orosz fél szerint Ukrajna lőtt rájuk, egy ember életét vesztette. Folytatódik Odessza támadása, a déli Herszonban pedig az orosz megszállók által kinevezett közigazgatás hivatalos kérelmet készül benyújtani Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a régió Oroszországhoz csatlakozását kérjék.  

A legfrissebb háborús híreket itt olvashatja.

Új percről percre közvetítésünk

Pénteken is követjük az ukrajnai konfliktus fejleményeit. Új percről percre tudósításunk itt olvasható:

Egy magas rangú orosz diplomata "csapással" fenyegeti Finnországot és Svédországot

Finnország NATO-csatlakozási döntése máris megtorlásról szóló figyelmeztetéseket váltott ki Oroszországból - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

"Nagyon nehéz" tárgyalások folynak a súlyosan sebesült katonák Mariupolból való evakuálásáról

Tárgyalások folynak a közel 40 súlyosan sebesült ukrán katona evakuálásáról a déli Mariupol városában lévő Azovsztal acélműből - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

Így tud nehézfegyvereket küldeni Görögország Ukrajnának

Görögország csakis akkor tudna nehézfegyvereket küldeni Ukrajnának, ha cserében a NATO-tagállamok készleteiből hasonló fegyverrendszerekkel pótolni tudja  saját fegyverállományát - jelentette be Nikosz Panajótopulosz görög védelmi miniszter a parlament csütörtöki ülésén.

Tovább a cikkhez

Szíriába került az Ukrajnából ellopott gabona?

Állítólag Ukrajnában lopott gabonát szállító orosz hajót láttak a szíriai Latakia kikötőjében - számolt be a Sky News.

Tovább a cikkhez

Az EU szolidaritási folyosókat nyitna az ukrán gabonának

Az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, amelyekkel biztosítható, hogy Ukrajna exportálhassa a gabonát, valamint hozzájusson a számára szükséges javakhoz a humanitárius segítségnyújtástól kezdve a takarmányokig és a műtrágyákig - közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

Tovább a cikkhez

A Siemens is kivonul Oroszországból

A világ egyik legnagyobb vállalata, a német Siemens is távozik Oroszországból az Ukrajna ellen indított háború miatt.

Tovább a cikkhez

Nekimegy az ukrán döntésnek az orosz Sberbank

Nem adja könnyen magát az orosz Sberbank és azt közölte, hogy megtámadja azt az ukrán parlamenti döntést, miszerint Ukrajna lefoglalhatja a Sberbank tulajdonában lévő eszközöket az országban – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Már holnap visszavágnak Putyinék a finneknek: elzárják a gázcsapot feléjük

Egy finn lap, az Iltalehti, névtelen forrásokra hivatkozva ma azt írta, hogy a vezető finn politikusokat arról tájékoztatták: már holnap, azaz pénteken leállíthatja a Gazprom feléjük a gázszállítást. Az időzítés nem véletlen: éppen ma jelentették be hivatalosan is a finnek, hogy a NATO-hoz akarnak csatlakozni, amire az orosz vezetés felől máris fenyegető jelzés érkezett.

Tovább a cikkhez

Román elnök: Putyin háborúja okozta a válságot

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja okozta azokat a válságokat, amelyekkel Románia és a világ sok más országa szembesül – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő csütörtökön.

Az ápolók világnapja alkalmából egy bukaresti kórházba látogató elnököt újságírók faggatták arról: mennyire elégedett a tavaly ősszel alakult nagykoalíciós kormánnyal, olyan körülmények között, amikor a Ciuca-kabinet beiktatása óta az infláció 8,2 százalékról 13,8 százalékra nőtt, az államadósság mértéke meghaladja a GDP 50 százalékát, és a térségben Románia fizeti a legmagasabb kamatot a pénzpiacokról felvett hitelekért.

Iohannis szerint a bűnbakot nem belföldön kell keresni,

az energiaárak drámai emelkedését, a gazdasági válságot „Putyin háborúja” idézte elő,

a kormány pedig a következmények tompítására igyekszik megoldást találni. Rámutatott: a válság mindenképpen eltart még, akkor is, ha holnap véget ér a háború. Mint mondta: az élelmiszer- és energiaellátás terén is fennakadásokra lehet számítani, a jelenlegi, háborús válsághelyzetet és a kormány teljesítményét pedig nem lehet az ország korábbi időszakához hasonlítani.

Az energiahordozók drágulása, a nehéz gazdasági helyzet nem román, hanem világméretű probléma, az Egyesült Államokban is tíz százalékhoz közelít az infláció, Európában szintén

– hangoztatta Iohannis, és kifejezte bizalmát, hogy a kormány meg fogja találni a lakosság védelmét szolgáló legjobb intézkedéseket.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció együtt marad a 2024-ben esedékes választásokig. Ugyanakkor óva intett attól, hogy a miniszterek teljesítményének félévi kiértékelése kapcsán a kormánypártok belpolitikai vitába bocsátkozzanak a válság közepette.

Gondoljanak bele, hogyan nézne ki Románia, ha a határainál kitört háború, energetikai válság, gazdasági válság és infláció időszakában egy döntéseit nehezen érvényesítő, „vékony” (parlamenti többséggel rendelkező) kormánya lett volna! Szerintem nem állunk rosszul

– jegyezte meg Iohannis, a PNL éléről az utóbbi évben elmozdított két volt miniszterelnök – Ludovic Orban és Florin Citu – által megfogalmazott bírálatokra válaszolva, amelyek az „ősellenség” PSD-vel kötött, Iohannisnak tulajdonított nagykoalíciós megállapodást kifogásolták.

Egy másik felvetésre válaszolva Iohannis helyénvalónak minősítette azt, hogy a nagykoalíció kétharmados parlamenti súlyát kihasználva korszerűsítse az alkotmányt, beleértve akár azt is, hogy az államfő jogkörét, vagy megválasztásának módját megváltoztassák. Ugyanakkor arra figyelmeztetett: a közvetlenül, vagy a parlament által választott elnök kérdéséről folyó vita is komoly indulatokat gerjeszthet, ezért csak a lehető legnagyobb felelősséggel szabad az alkotmánymódosításról vitát nyitni.

(MTI)

Kamerafelvétel került elő arról, hogy orosz katonák fegyvertelen ukrán civileket lőnek le

Biztonsági kamerák rögzítették, hogy orosz katonák hátba lőnek két fegyvertelen ukrán civilt. Az ukrán ügyészség háborús bűn gyanújával vizsgálódik – írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Friss kutatás: megváltoztatta a háború a magyar lakosság pénzügyi terveit

A Scale Research friss kutatása szerint az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzet hatására a lakosság jelentős része akarja visszafogni kiadásait, minden ötödik személy pedig növelni megtakarításait, akár kockázatosabb termékek felé elmozdulva. A magyar lakosság 54%-a tervezi, hogy visszafogja kiadásait vagy elhalasztja nagyobb vásárlását a következő 1-2 hónapban, 21% viszont növelni szeretné megtakarításait vagy kockázatosabb befektetéseket választana.

Tovább a cikkhez

Putyin szerint a Nyugat világgazdasági válságot idéz elő

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, a Nyugat világgazdasági válságot és romboló inflációs hullámot idézett elő azzal, hogy az utóbbi idők legsúlyosabb szankcióit vetette ki Oroszországra – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Az orosz külügyminisztérium is válaszolt Finnország NATO-csatlakozási bejelentésére

Finnország NATO-csatlakozása radikális változás az ország külpolitikájában – írja közleményében az orosz külügyminisztérium.

Oroszország arra fog kényszerülni, hogy megtorló lépéseket tegyen, katonailag-technikailag és más módon is, hogy megállítsa a nemzetbiztonságával szemben fellépő fenyegetéseket

– áll a közleményben.

(Sky News)

Morawiecki üdvözölte Finnország NATO-csatlakozási szándékát

Üdvözölte csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában, hogy Finnország a NATO-csatlakozási kérelem benyújtását tervezi.

A miniszterelnök arra reagált Twitter-bejegyzésében, hogy Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin finn kormányfő közös csütörtöki közleményükben bejelentették: támogatják, hogy Helsinki minél hamarabb benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Morawiecki úgy ítélte meg: a finn döntés

nagyon jó hírt jelent Európa és Lengyelország biztonsága számára.

Varsó Finnország minél gyorsabb csatlakozása mellett áll ki – tette hozzá a lengyel kormányfő.

(MTI)

Stoltenberg: Finnország NATO-csatlakozása sima és gyors lesz

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Finnország csatlakozási kérelmére reagálva azt mondta, meleg fogadtatásban részesítik az országot, a csatlakozási folyamat pedig sima és gyors lesz.

Stoltenberg szerint Finnország a NATO egyik legszorosabb partnere, érett demokrácia, EU-tag, és fontos a hozzájárulása az euroatlanti biztonsághoz.

(Sky News)

A lengyel kormányfő szerint Putyin veszélyesebb, mint Hitler vagy Sztálin

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a brit Daily Telegraphban megjelent véleménycikkében azt írta, Vlagyimir Putyin orosz elnök veszélyesebb, mint Hitler vagy Sztálin, ugyanis halálosabb fegyverek állnak rendelkezésére, és a modern média is előnyt biztosít számára.

Tovább a cikkhez

Miután Oroszországot kizárták, Koszovó kérelmezi felvételét az Európa Tanácsba

Beadta csatlakozási kérelmét az Európa Tanácsba Koszovó azt követően, hogy Oroszországot kizárták a szervezetből márciusban – közölte a pristinai kormány csütörtökön.

Tovább a cikkhez

További reakciók Finnország NATO-csatlakozási kérelmére

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren arról számolt be, beszélt Sauli Niinistö finn elnökkel, és elismerését fejezte ki, hogy Finnország csatlakozna a NATO-hoz. Tárgyaltak Ukrajna európai integrációjáról, illetve a finn–ukrán védelmi együttműködésről is. A beszélgetés tényét Niinistö is megerősítette, hangsúlyozva, hogy Ukrajna Finnország szilárd támogatását élvezi.

Klaus Iohannis román elnök Twitter-bejegyzésében azt írta, üdvözli a bejelentést, és Románia támogatja a NATO bővítését.

Együtt erősebbek vagyunk

– hangsúlyozta a román elnök.

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, Észtország támogatja Finnország gyors NATO-csatlakozását.

Moszkva fenyegetést küldött, miután Finnország bejelentette NATO-csatlakozási szándékát

A Kreml Finnország NATO-csatlakozási kérelmére úgy reagált, az fenyegetést jelent Oroszország számára, ami nem segíti a stabilitást és a biztonságot Európában – írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Von der Leyen: Oroszország az egész világrendre jelent fenyegetést

Oroszország közvetlen veszélyt jelent a világrendre az Ukrajna elleni barbár háború, a Kínával kötött aggodalomra okot adó paktum és az új típusú, jobbára önkényes nemzetközi kapcsolatokra törekvése miatt – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tokióban, az Európai Unió és Japán vezetőinek csúcstalálkozóját követően csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Vidéki börtönéből egy fővárosi klinikára szállították a volt grúz elnököt

A grúziai (georgiai) igazságügyi minisztérium különleges büntetés-végrehajtási szolgálata csütörtökön orvosi vizsgálatra a főváros, Tbiliszi egy klinikájára szállította Miheil Szaakasvili volt elnököt vidéki börtönéből – számolt be egy helyi tévécsatorna.

Az ellenzéki Mtavari arhi nevű televízió tudósítása szerint a Szaakasvilit szállító mentőautó hajnalban, megerősített kíséret mellett hagyta el a Rusztavi városában található büntetés-végrehajtási intézetet.

A fővárosi Vivamed klinikán is megerősítették a biztonsági intézkedéseket, rendőrök és kísérőegységek teljesítenek szolgálatot.

Rati Bregadze grúz igazságügyi miniszter kedden közölte: beleegyezett abba, hogy Szaakasvilit a börtönből a Vivamed klinikára szállítsák.

Az 54 éves politikus sokáig Ukrajnában élt, van ukrán állampolgársága is. Tavaly október 1-jén vették őrizetbe Grúziában, ahová nyolc év után, nem sokkal az önkormányzati választások első fordulója előtt tért vissza illegálisan.

Azonnal éhségsztrájkba kezdett, és politikai fogolyként jellemezte magát. Miután egészségi állapota megromlott, először egy Tbiliszi külvárosában lévő börtönkórházba, majd Gori város katonai kórházába szállították. (Gori Sztálin szülővárosa.) Tavaly decemberben visszavitték a Rusztavi börtönbe.

A volt államfő többször is azt állította, hogy a börtönben súlyos egészségügyi problémái alakultak ki. Szaakasvili ügyvédei és támogatói azt követelik, hogy a hatóságok vigyék külföldre gyógykezelésre. Április 27-én egy, a grúz ombudsman alá tartozó orvoscsoport jelentést tett közzé, amelyben azt állította, hogy Szaakasvili fehérjeéhségben szenved.

(MTI)

Reakciók a finn NATO-csatlakozási kérelemre

Ann Linde svéd külügyminiszter csütörtökön a Twitteren közölte: Finnország Svédország legközelebbi partnere a biztonsági és védelmi együttműködésben, ezért Stockholm figyelembe fogja venni a finn álláspontot a NATO-tagság kérdésében.

A balti országok örömmel fogadták a finn vezetés bejelentését. A finn csatlakozással

a NATO erősebb lesz, a balti országok nagyobb biztonságban lesznek

– jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

Mette Frederiksen dán kormányfő a Twitteren azt írta, a finn csatlakozás erősítené a NATO-t és a közös biztonságot. Hozzátette: Dánia mindent megtesz majd annak érdekében, hogy minél gyorsabban lezárják a csatlakozási folyamatot.

(MTI)

Svédország két évszázados politikának vethet véget a jövő héten

Az Expressen című svéd napilap szerint Svédország kormánya a jövő héten kérheti felvételét a NATO-ba, miután csütörtökön keleti szomszédja, Finnország megtette ezt – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ukrajna beismerte, hogy az orosz erők előrehaladást tettek keleten

Az ukrán fegyveres erők elismerték, hogy Oroszország előrehaladást tett Kelet-Ukrajna egyes részein, ugyanakkor ennek mértékét nehéz pontosan meghatározni – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Itt a bejelentés: Finnország kéri felvételét a NATO-ba

Finnországnak haladéktalanul kérnie kell felvételét a NATO-ba – jelentette be Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök közös nyilatkozatában.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzés: Oroszország hallgatólagosan beismerte kudarcát

A brit védelmi minisztérium csütörtök reggel is közzétette legfrissebb hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Felfedte titkait a rettegett orosz árnyékhadsereg Ukrajnát is megjárt zsoldosa

Először szólalt meg a hírhedt Wagner-csoport egy volt zsoldosa, aki könyvet is írt a titkos hadseregben megélt éveiről – írja a Euronews.

Tovább a cikkhez

90 éves Bofors-gépágyúval vadásszák az ukránok az orosz repülőket

Egy korai 1930-as években fejlesztett, Bofors L/60-as, 40 milliméteres légvédelmi gépágyút is elkezdtek felhasználni az orosz haderő ellen az ukrán fegyveres erők.

Tovább a cikkhez

Órákon belül bejelentheti Finnország, hogy kéri felvételét a NATO-ba

Értesülések szerint Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtök délelőtt 9 órakor jelentheti be közösen, hogy kérik országuk felvételét a NATO-ba.

Tovább a cikkhez

Oroszbarát hekkerek támadták az olasz állami szerveket

Oroszbarát hackerek intéztek kibertámadást szerdán különböző olasz intézmények, egyebek között a védelmi minisztérium és a szenátus honlapjai ellen - jelentette az olasz hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Állítólag megvan az ukrajnai háború első orosz civil áldozata

Szerdán támadás érte az oroszországi Belgorod térségében található Szolohi falut. A régió kormányzója szerint a csapásban egy orosz civil is életét vesztette – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Elhúzódhat a háború Ukrajnában, de Putyin más területre is szemet vethet

A háború változatlanul folyik Ukrajnában, ahol főleg a Donbasz térségére, illetve az ország déli részére koncentrálódik a konfliktus. Ukrán források szerint Kijev visszafoglalt néhány falut Harkiv környékén. Amerikai biztonsági tisztviselők időközben arra figyelmeztetnek, hogy a kelet-ukrajnai orosz hadjárat esetleges sikere esetén is Moszkva hosszú háborúra készül. Az amerikai képviselőház pedig további 40 milliárd dolláros segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, amelyet valószínűleg a szenátus is el fog fogadni.  Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország Odesszát akarja bevenni, majd Moldovát is meg akarja támadni. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Tovább a cikkhez
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s
MAV_Balaton_KISS_0001_2021jun

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro