Orosz páncélos hegyi-karabah
Globál

Több évtizedes konfliktus oldódhat meg a Kaukázusban

MTI
Azerbajdzsán kész normalizálni a kapcsolatait Örményországgal, békemegállapodást aláírni és megkezdeni a határmegállapítási folyamatot – jelentette ki pénteken Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszter.

A politikus erről a Független Államok Közössége miniszteri tanácsának dusanbei ülésén beszélt – közölte a bakui külügyminisztérium sajtószolgálata.

Hangoztatta, hogy

lépéseket tesznek a békemegállapodásról szóló tárgyalások megkezdésére, ennek érdekében kinevezték a két ország közötti határok kijelölésével foglalkozó nemzeti bizottságok elnökeit, és meghatározták a tanácskozások formátumát.

Bayramov hangsúlyozta, hogy a konfliktus már a múlté, most a fő feladat a felszabadított területek újjáélesztése, a gazdasági és kommunikációs kapcsolatok helyreállítása, a hosszú távú béke és stabilitás szavatolása.

A túlnyomórészt örmények lakta, Jereván által támogatott Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor elszakadt Azerbajdzsántól, s ez az 1990-es években 30 000 ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett.

A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. A harcokban több mint 6000 ember halt meg.

Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország vezetői 2020. november 9-én közös nyilatkozatot írtak alá a Hegyi-Karabah körüli konfliktusövezetben az ellenségeskedések teljes beszüntetéséről. A rendezési folyamat folytatásaként 2021. január 11-én Moszkvában találkoztak. Ekkor új közös nyilatkozatot írtak alá, amely egyebek között a régió valamennyi gazdasági és közlekedési kommunikációjának feloldását irányozza elő, és megállapodtak egy háromoldalú, miniszterelnök-helyettesi szintű munkacsoport létrehozásáról is, amely ezzel és más feladatokkal foglalkozik.

Ugyancsak tavaly, november 26-án a három vezető ismét találkozott, ezúttal Szocsiban. Megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az azeri–örmény határ stabilitásának és biztonságának javítása érdekében, és leszögezték egy kétoldalú bizottság létrehozásának szükségességét a határ kijelölésére, majd demarkációjára, Oroszország pedig készségét fejezte ki, hogy a felek kérésére konzultatív segítséget nyújt.

Az idén április 6-án Brüsszelben tartott találkozón Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke utasította a külügyminisztereket, hogy kezdjék meg a békemegállapodásról szóló tárgyalások előkészítését.

Címlapkép: Orosz békefenntartók Hegyi-Karabahban 2021 novemberében. Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro