ukran-katona-harkiv
Globál

Két ország miatt dühöngenek az oroszok, miközben hallgatólagosan elismerték kudarcukat

Portfolio
Továbbra is folytatódnak a harcok a Donbaszban. Az orosz erők csak lassan nyomulnak előre, és az ukrán csapatok folyamatos ellentámadásaival kell szembenézniük. Az ukrán erők egy oroszok által épített pontonhidat is lebombáztak, legalább 30 orosz páncélos megsemmisült a támadásban. Eközben Harkiv környékén településeket foglalnak vissza az ukrán csapatok. A brit védelmi minisztérium szerint ezzel Oroszország hallgatólagosan elismerte kudarcát. Az oroszországi Belgorod térségét szerdán újabb támadás érte, az orosz fél szerint Ukrajna lőtt rájuk, egy ember életét vesztette. Folytatódik Odessza támadása, a déli Herszonban pedig az orosz megszállók által kinevezett közigazgatás hivatalos kérelmet készül benyújtani Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a régió Oroszországhoz csatlakozását kérjék. Állítólag Ukrajnából lopott gabonát szállító orosz hajót láttak a szíriai Latakia kikötőjében. Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese Finnország és Svédország elleni lehetséges csapásokról beszélt.

A legfrissebb háborús híreket itt olvashatja.

Új percről percre közvetítésünk

Szombaton is követjük az ukrajnai konfliktus fejleményeit. Új percről percre tudósításunk itt olvasható:

Nehezen folynak a tárgyalások az Azovsztalban rekedt harcosokról

Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint "nagyon nehéz" tárgyalások folytak Oroszországgal a mariupoli Azovsztal acélgyárat védő ukrán harcosok kiszabadításáról.

Iryna Verescsuk egy internetes bejegyzésben azt írta: "Az eredmény talán nem mindenkinek tetszik, de a mi feladatunk az, hogy evakuáljuk a fiainkat. Mindannyiukat. Élve."

Tegnap az ukrán kormány azt közölte, hogy 38 súlyosan sebesült harcos biztonságos elszállítását szorgalmazza, cserébe az elfogott oroszokért.

Az Azovstal komplexumban korábban több száz civil és katona rekedt. Előbbieket humanitárius konvojok sorozatával szabadítottak ki, és azóta megkezdődtek a tárgyalások a harcosokról is.

(BBC)

Egy kis országban hamarosan népszavazás lesz arról, csatlakoznak-e Oroszországhoz

A georgiai szakadár Dél-Oszétia elnöke pénteken bejelentette, hogy a terület július 17-én népszavazást tart arról, hogy Oroszország részévé váljon-e - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Az ukránok egymillió harcos felfegyverzését fontolgatják

Ukrajna védelmi minisztere azt mondta, hogy egymillió harcost szeretne felfegyverezni, mivel az ország "a háború új, hosszú szakaszára" készül.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij nem számít támadásra a Dnyeszter Menti Köztársaság felől

Ukrajna nem tekinti komoly fenyegetésnek azt, hogy orosz csapatok a Moldovához tartozó, orosz fennhatóság alatt álló szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság felől indítanának támadást Ukrajna ellen - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Rai1 olasz közszolgálati tévécsatornának adott, saját Telegram-oldalán is közzétett interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: nyilvánvaló Oroszország sratégiai veresége

"Oroszország stratégiai veresége már mindenki számára nyilvánvaló a világon. Egyszerűen csak nincs bátorsága beismerni ezt - fogalmazott az ukrán elnök.

"Ehelyett rakéta-, légi- és tüzérségi csapások mögé próbálják rejteni az igazságot - tette hozzá.

(Kyiv Independent)

Az orosz és az amerikai védelmi miniszterek hosszú idő óta először beszéltek egymással

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és amerikai kollégája, Lloyd Austin február 18-a óta - aznap, amikor Oroszország megszállta Ukrajnát - először beszéltek egymással.

A Pentagon által kiadott közlemény szerint Austin azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában, és hangsúlyozza a kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát.

Szerdán Austin megbeszélést folytatott Ben Wallace brit védelmi miniszterrel is.

Wallace közleményében azt írta, hogy a két vezető ígéretet tett arra, hogy "továbbra is egységesen és határozottan dolgoznak azon, hogy Ukrajna megkapja mindazt, amire szüksége van, hogy megvédje magát Oroszország provokálatlan inváziójával szemben".

(BBC)

Az ENSZ figyelmeztette Putyint

Az ENSZ figyelmeztette Putyint, hogy milliók halnak meg, ha Ukrajna kikötői továbbra is blokád alatt maradnak.

David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője a CNN-nek azt mondta, hogy ha Putyin nem nyitja meg újra Ukrajna fekete-tengeri kikötőit, az globális élelmiszerválságot és Ukrajna gazdaságának összeomlását okozhatja.

(CNN)

A német külügyminiszter szerint Oroszország veszélyezteti a globális élelmiszer-ellátást

A G7-országok mezőgazdasági miniszterei találkoztak a németországi Stuttgartban, hogy megvitassák az orosz invázió globális élelmiszerellátásra gyakorolt hatását.

Tovább a cikkhez

Az oroszok háromszor próbáltak átkelni egy hídon Luhanszkban

Az orosz csapatok háromszor próbáltak sikertelenül hidat építeni a kelet-ukrajnai Sziverszkij Donyec folyón - közölte a luhanszki régió kormányzója.

Tovább a cikkhez

Oroszország bolgár és román diplomatákat utasított ki

Moszkva Bukarest és Szófia hasonló intézkedéseire válaszul kiutasította a román nagykövetség tíz és a bolgár diplomáciai misszió egy munkatársát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.    

Pénteken mindkét ország nagykövetét bekérették az orosz diplomáciai tárcához. A román misszióvezetőnek átadott jegyzék tíz nemkívánatos személynek nyilvánított külügyi alkalmazott nevét tartalmazta. A külügyminisztérium rámutatott, hogy az intézkedés válasz volt Románia április 5-i döntésére, amely tíz orosz diplomata kiutasításáról szólt.    

Az orosz fél határozottan elutasítja a román fél arra irányuló alaptalan kísérleteit, hogy Oroszországot ukrajnai háborús bűncselekményekkel vádolja meg, és elítéli Bukarest politikáját, amely a nacionalista zászlóaljak által a civilek ellen elkövetett atrocitások szépítésére, valamint a kijevi rezsimnek történő fegyver- és felszerelés-szállításra, egyéb segítségre irányul

- állt a minisztérium közleményében.    

A román hatóságok április 5-én a bukaresti orosz nagykövetség tíz alkalmazottját utasították ki. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hangsúlyozta akkor, hogy Moszkva ezt a lépést az Egyesült Államok és szövetségesei által az ukrajnai orosz "különleges hadművelet" lejáratására irányuló kampány részének tekinti.    

A bolgár nagykövettel azt tudatták jegyzékben, hogy egyik alkalmazottjának kell távoznia Oroszországból. Az intézkedést Moszkva válaszlépésnek nevezte a bolgár félnek arra az áprilisban hozott "indokolatlan" döntésére, amely a szófiai orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánította. (MTI)

Telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin és Olaf Scholz

A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások menetéről, valamint Ukrajnával kapcsolatos humanitárius ügyekről tárgyalt pénteken telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár.

Tovább a cikkhez

Szovjet zászlók és Lenin-szobrok jelzik az Ukrajnát megszálló orosz csapatok útját

„Azoknak, akik nem bánják a Szovjetunió felbomlását, nincs szívük – azoknak, akik eredeti formájában akarják feltámasztani, nincs eszük” – mondta egyszer Vlagyimir Putyin orosz elnök, máskor pedig arról beszélt, hogy a Szovjetunió felbomlása a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt. Ha nem is eredeti formájában, de a szimbólumok szintjén már elindult a Szovjetunió föltámasztása, és különösen jól látszik ez Ukrajnában, ahol a megszálló orosz csapatok útját ukrán épületekre kitűzött szovjet és szovjet győzelmi zászlók, illetve újra fölállított Lenin-szobrok jelzik. Miközben Oroszországban egyre erősebb a szovjetnosztalgia, az ukránok igyekeznek megszabadulni és érzelmileg is elszakadni a szovjet múlttól. Így az oroszok és az ukránok közötti küzdelem a szimbolikus térben a szovjet relikviák, illetve a szovjet múlt eltávolítása közötti küzdelemmé változott. Eközben a „Z” betű mellett új szimbóluma is lett Oroszország ukrajnai háborújának: egy idős ukrán asszony, aki szovjet zászlóval vonult az ukrán katonák elé, mert azt hitte, orosz katonák érkeztek „felszabadítani” faluját.

Tovább a cikkhez

A török elnök nem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken úgy nyilatkozott, nem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megjött a brüsszeli cáfolat: kitart a Bizottság az orosz olajtiltás mellett

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel - ezt először az M1-nek erősítette meg hivatalosan az Európai Bizottság szóvivője.

Tovább a cikkhez

Elkezdődött a kiképzés - Hamarosan Panzerhaubitze 2000-eseket kapnak az ukránok

Elkezdték a németek kiképzeni az ukrán fegyveres erőknek adományozott Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok kezelőszemélyzetét – írja a Twitteren Németország NATO-képviselete.

Tovább a cikkhez

Orosz ügynökök "úgy vélik, Putyin halálos beteg"

A Vlagyimir Putyin egészségi állapota körüli találgatások már évek óta keringenek, de csak fokozódtak, mióta elrendelte Ukrajna lerohanását. A Sky News most a New Lines magazin alapján számolt be egy utasításról, amely zavart keltett az FSZB-n belül. A magazinnak egy endokrinológus professzor is nyilatkozott Putyin állapotáról.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: soha nem lesz a Krím Oroszországé!

Ukrajna soha nem fogja elismerni Oroszország fennhatóságát a Krím felett – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az olasz Rai 1 hírcsatornának az Ukrinform beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Műholdfelvételek készültek a szigetről, amiért ádáz harc folyik

Ukrajna harcolni fog a Fekete-tengeren elhelyezkedő Zmiinyi-szigetért (Kígyó-sziget), "amíg szükséges" - ezt az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov mondta egy mai tévéinterjú során a brit Sky News beszámolója szerint. A Maxar nemrég friss műholdfelételeket közölt a szigetről.

Tovább a cikkhez

Az oroszok szerint álhír, hogy már ma elzárnák a gázcsapot a finnek felé

„Az a legvalószínűbb, hogy ez egy újabb újság álhír” – így reagált a pénteki orosz elnöki szóvivői tájékoztatón Dmitrij Peszkov arra a tegnap délutáni finn lapértesülésre, miszerint akár már ma elzárhatják az oroszok a gázcsapot a finnek felé annak megtorlásaként, hogy az ország hivatalosan is bejelentette a NATO-csatlakozási szándékait.

Tovább a cikkhez

Olajfinomító elleni támadásról számolt be Oroszország

Nagypontosságú, nagyhatótávolságú orosz tengeri és légi indítású fegyverek megsemmisítették a Poltava megyei Kremencsuk északi külterületén lévő olajfinomító termelési létesítményeit valamint számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentést ismertetve.

Tovább a cikkhez

A németek többsége fél a háborúba sodródástól, de ennek ellenére is támogatják Ukrajnát

A németek csaknem kétharmada tart attól, hogy hazájuk belesodródik Oroszország Ukrajna ellen indított háborújába, a többség azonban úgy véli, hogy a kormánynak a veszély ellenére nem szabad visszafognia magát a Kijevnek nyújtott támogatásban - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

Tovább a cikkhez

Megkapták az ukrán katonák a 152 milliméteres DANA önjáró lövegeket

Megkapták az ukrán fegyveres erők a Csehország által adományozott 152 milliméteres DANA önjáró tüzérségi lövegeket – bizonyítja egy Ukrajnából kiszivárgott felvétel.

Tovább a cikkhez

Leállt az orosz gázszállítás a második legfontosabb európai útvonalon, mégis csökken a gázár

Miután szankciós listára tette az orosz elnök a Jamál-Európa vezeték lengyel szakaszának tulajdonosát, leállt az orosz gázszállítás ez a második legfontosabb európai gázszállítási útvonalon. Ezzel együtt is csökkent kicsit a pénteki kereskedés első felében a gázár a holland vezető gáztőzsdén.

Tovább a cikkhez

Koncentrált támadást indított az orosz haderő, jelentették az ukránok, mi a célpont

Az orosz haderő nagy erőkkel kezdte el támadni Rubizsnye települést, jelenleg az offenzíva a Luhanszk-régióban erre a városra koncentrálódik – adja hírül a Kyiv Independent.

Tovább a cikkhez

Amerika szerint az oroszok háztartási gépek alkatrészeit építik bele fegyverekbe

Az Egyesült Államok által vezetett szankciók miatt az orosz haderő arra kényszerült, hogy háztartási gépekből kinyert félvezetőket, chipeket építsenek be fegyverrendszereibe – állítja Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a Washington Post beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Elkapott az orosz szpecnaz egy nyugati fegyverszállítmányt

Rajtaütöttek az orosz különleges erők egy részben nyugati fegyvereket tartalmazó szállítmányon Ukrajnában. A fogás önmagában nem nagy, az esemény azért érdekes, mert eddig elsősorban nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel lőtték az oroszok a nyugati fegyverszállítmányokat és kevés bizonyíték van arról, hogy szárazföldi műveletekkel sikeresen vették volna célba a logisztikai útvonalakat.

Tovább a cikkhez

Kockázatos akciót hajtottak végre az oroszok, kudarc lett a vége

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ma reggel friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: a magyar ellenkezés miatt félretehetik akár az egész uniós olajembargós ügyet

Nagyon frusztráló látni, hogy miközben a hatodik uniós szankciós csomag mintegy 90%-áról megegyeztünk, mégsem tudunk haladni az elfogadással, mert az olajembargó ügyében Magyarország vétóval fenyeget, ezért felmerült az az ötlet, hogy ezt a kérdést kivesszük és egyelőre félretesszük a szankciós csomagból és úgy haladunk – jelezték a radikális tervet név nélkül uniós diplomaták a Politiconak.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: a magyar ellenkezés miatt félretehetik akár az egész uniós olajembargós ügyet (2.)

Nagyon frusztráló látni, hogy miközben a hatodik uniós szankciós csomag mintegy 90%-áról megegyeztünk, mégsem tudunk haladni az elfogadással, mert az olajembargó ügyében Magyarország vétóval fenyeget, ezért felmerült az az ötlet, hogy ezt a kérdést kivesszük és egyelőre félretesszük a szankciós csomagból és úgy haladunk – jelezték a radikális tervet név nélkül uniós diplomaták a Politiconak. Frissítés! A Portfolio információi szerint ez a szétválasztás csak egy felmerült ötlet, nem egy hivatalos javaslat és az olajembargó ügyéről leghamarabb valószínűleg csak a jövő hétfői külügyminiszteri találkozón lesz újból érdemi vita, amely eseményt Joseph Borrell uniós külügyi főképviselő fontos állomásnak nevezett.

Tovább a cikkhez

Több mint tizenegyezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából Magyarországra

Magyarországra csütörtökön  az ukrán-magyar határszakaszon 5670 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5777-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Kérést intéztek a TikTokhoz és a Facebookhoz a háború miatt

A YouTube-ot, a TikTokot, a Twittert és a Facebookot arra kérték, hogy archiválják azokat a tartalmakat, amelyek bizonyítékként szolgálhatnak az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűncselekményekre - írja az amerikai NBC alapján a Sky News.

Tovább a cikkhez

Putyin területet csatolhat el Ukrajnától, újabb csapás történt orosz földön

Továbbra is folytatódnak a harcok a Donbaszban. Az orosz erők csak lassan nyomulnak előre, és az ukrán csapatok folyamatos ellentámadásaival kell szembenézniük. Az ukrán erők egy oroszok által épített pontonhidat is lebombáztak, legalább 30 orosz páncélos megsemmisült a támadásban. Eközben Harkiv környékén településeket foglalnak vissza a hazai csapatok. Az oroszországi Belgorod térségét szerdán újabb támadás érte, az orosz fél szerint Ukrajna lőtt rájuk, egy ember életét vesztette. Folytatódik Odessza támadása, a déli Herszonban pedig az orosz megszállók által kinevezett közigazgatás hivatalos kérelmet készül benyújtani Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a régió Oroszországhoz csatlakozását kérjék.  A legfrissebb háborús híreket itt olvashatja.

Tovább a cikkhez

Szép csendben lehull a lepel Putyin mestertervéről - Fordulatot vehet a háború Ukrajnában

Függetlenül attól, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem jelentett be semmit május 9-én, úgy tűnik, szép csendben változás indult az orosz haderő ukrajnai stratégiájában és a Kreml kommunikációjában is. Úgy tűnik, Kijev után most Harkiv városát és térségét is elhagyják az oroszok, helyette inkább Ukrajna déli részére, ezen belül is Odesszára kezdenek el koncentrálni. Kevésbé valószínű, de nem kizárható, hogy hamarosan Fehéroroszország délnyugati részéből is támadás indul Luck, majd Lviv ellen, azzal a céllal, hogy a nyugati fegyverszállítmányok útvonalát elvágja az orosz, esetleg belarusz haderő. Változás történt a Kreml kommunikációjában is: most már nem csupán nácikról és NATO-vegyifegyverekről beszélnek, hanem gyakorlatilag nyíltan, deklarált módon területeket kezdenek el Ukrajnától az Orosz Föderációhoz csatolni.

Tovább a cikkhez
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s
MAV_Balaton_KISS_0001_2021jun

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro