orosz ukrán háború konfliktus katona harcjármű páncélos erősítés vasút stock
Globál

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elzárták a gázcsapot egy országban - Háborús híreink szombaton

Portfolio
|
MTI
Ukrajnában több fronton zajlanak heves harcok: miközben az ukrán csapatok folytatják a harkiv régió felszabadítását, a keleti régióban nagy erőkkel próbálnak előrenyomulni az orosz erők. Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes "felszabadításáról" tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek, az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Tegnap a háború kirobbanása óta először egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök. Ma reggel Finnország közölte, hogy az oroszok - tegnapi ígéretüknek megfelelően - valóban elzárták a gázcsapot.

Zelenszkij: Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Tovább a cikkhez

Ruszin-Szendi: mindenki megtalálja a helyét a Magyar Honvédségben

Mindenki megtalálja a helyét a Magyar Honvédségben - hangoztatta a honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Ruszin-Szendi Romulusz a magyar honvédelem napján - 173 évvel azután, hogy sikerült visszafoglalni Buda várát - kiemelte: ez a nap emlékeztet a legfontosabb értékekre, köztük az egyik legfontosabbra, a szabadságra. Az altábornagy beszélt a szolgálati formákról és felhívta a figyelmet a középiskolás korosztálynak szóló kadétprogramra. Hozzátette: a Magyar Honvédségben jelenleg rendelkezésre áll a szükséges humánerőforrás-állomány, de a jövőben is szükség lesz a fiatalokra. Kitért a honvédelmi és haderőfejlesztési programra, jelezve, nem csak beszélnek róla: folyamatosan érkeznek a korszerű, 21. századi haditechnikai eszközök, ezzel együtt fejlődik a honvédség. Ezt szeretnék folytatni a jövőben is - mondta Ruszin-Szendi Romulusz. (MTI)

Magyarországot is elérheti a gabonaválság a háború miatt

A Gabonaszövetség szerint teljesen felborult a gabonapiac a háború miatt, békeidőben ugyanis Ukrajna adja a világpiac jelentős részét. A kiesés miatt óriási a keresleti többlet, ami további drágulást eredményez – számolt be az ATV Híradója.

Tovább a cikkhez

Megsemmisített orosz tankokat állítottak ki Kijev közepén

Egyben maradt, de megroncsolódott tankokat és tank-maradványokat állítottak ki Kijev közepén - írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Nem várt helyről bombáznák szét a Putyin elleni példátlan katonai összefogást – Így verheti szét egyetlen ember évtizedek munkáját

Jelentős fordulat készül az európai biztonságpolitikában: az eddig katonailag szigorúan semleges Svédország és Finnország Oroszország ukrajnai háborúja miatt szerdán hivatalosan is beadta NATO-csatlakozási kérvényét. Azonban, hogy valóban tudnak-e csatlakozni az észak-atlanti katonai szövetséghez, kérdéses, ahhoz ugyanis mind a 30 jelenlegi tag egyhangú hozzájárulása szükséges, Törökország pedig egyelőre ellenzi a két ország belépését. Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolta meg a két országot, hogy kurd és gülenista terroristáknak ad otthont. Bár egyelőre úgy fest, a török elnök köti az ebet a karóhoz, a NATO-ban arra számítanak, megfelelő ellentételezésért cserébe Erdogan végül beadja a derekát.

Tovább a cikkhez

Aláírta Biden: indulhat az eddigi legnagyobb segélycsomag Ukrajnának

Ugyan az amerikai elnök épp Dél-Korában tartózkodik, szombat kora délután ennek ellenére aláírta a héten a kongresszus által elfogadott 40 milliárd dolláros ukrán segélycsomagot - írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Oroszország kitiltja az amerikai elnököt, a külügyminisztert és a CIA igazgatóját is az országból

Oroszország jelentős diplomáciai lépésre szánta el magát: kitiltják az országból Joe Biden, amerikai elnököt, Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszterét és William J. Burns-t, a CIA vezetőjét - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Soha nem látott éhínségre figyelmeztetnek az orosz blokád miatt

Oroszország nemcsak tankokkal, rakétákkal és bombákkal folytatja brutális háborúját Ukrajnában, hanem fegyverként használja az ukrajnai gabonaexport blokádját is a német külügyminiszter szerint. A blokád megszüntetésére szólította fel Oroszországot az ENSZ főtitkára is az Infostart beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Leminősítést lengettek be Szlovákiának

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Szlovákia adósbesorolásainak kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború kockázatokkal terheli a szlovák gazdaság növekedését és Szlovákia költségvetési pozícióját.

Tovább a cikkhez

Megadták magukat az Azovsztal védői

Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy hétfőn az acélműben bekerített ukrán fegyveresek utolsó, 531 fős csoportja is megadta magát.  Konasenkov szerint az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Összesítse szerint az Azov és az ukrán fegyveres erők 2439 katonája tette le a fegyvert az Azovsztalban május 16. óta".

Sojgu április 21-én jelentette Putyinnak az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadítását", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Az orosz elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes föld alatti alagútrendszer húzódik.

(MTI)

Rettenetes erők mozdultak meg, Putyin pokollá változtatta a csatateret - Legfontosabb háborús híreink pénteken

Ukrajnában több fronton zajlanak heves harcok: miközben az ukrán csapatok folytatják a harkiv régió felszabadítását, a keleti régióban nagy erőkkel próbálnak előrenyomulni az orosz alakulatok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédében szó szerint úgy fogalmazott, a Donbasz megsemmisült, a térség maga a földi pokol. Közben úgy tűnik, egyre nagyobb az igény a párbeszédre, a háború kirobbanása óta először egyeztetett egymással az orosz és az amerikai vezérkari főnök, Kína pedig arra szólította fel a NATO-t és az Európai Uniót, hogy kezdjen átfogó egyeztetéseket Oroszországgal. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, ha sikerül is valamilyen megállapodásra jutni és befagyasztani a háborút, azt bármelyik fél újrakezdheti. Az orosz-ukrán háború hírei percről percre.Az elmúlt órák legfontosabb hírei: 1. A háború kirobbanása óta először egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök.2. Kína felszólította a NATO-t és az Európai Uniót, hogy kezdjen átfogó párbeszédet Oroszországgal.3. Szakértők szerint a hosszú egyeztetések után következhet fegyverszünet vagy tűzszünet, de ez egy hosszú távra befagyott konfliktus lesz, hiszen bármelyik fél újrakezdheti.4.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédében kiemelte, hogy csapataik folytatják a harkiv régió felszabadítását. Beszélt ugyanakkor arról is a Sky News beszámolója szerint, hogy a Donbasz megsemmisült, az maga a pokol, ahol az orosz csapatok hatalmas erőbedobással próbálnak előre nyomulni.5. Az orosz parlament alsóháza fontolóra veszi, hogy a 40 év feletti orosz állampolgárok és a 30 év feletti külföldiek is jelentkezhessenek a hadseregbe.

Tovább a cikkhez

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elzárták a finn gázcsapot - Legfontosabb háborús híreink szombaton

A címlapkép forrása: Getty Images

Beváltotta ígéretét Putyin: elzárták a gázcsapot a finneknél

Oroszország leállította szombaton reggel a gázszállítást Finnországba a két fél közötti pénzügyi vita miatt - közölte a Gasgrid finn állami gázhálózat-fenntartó vállalat. A fejlemény várható volt a Gasum finn gázszolgáltató előző napi közlése alapján.

Tovább a cikkhez
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
Vízcsap
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pp tank