t-54 azovsztal
Globál

Emlékművekről leszedett tankokat küldenek az ukránok az oroszok ellen

Portfolio
Úgy tűnik, valamilyen formában mozgósították az Azovsztal-acélművet védő ukrán harcosok az épület elé állított emlékművön található T-54-es harckocsit. Ez a második ismert eset, hogy az ukrán haderő egy emlékműként, talapzatra kiállított harckocsit használt fel az orosz haderő ellen.

A múlt héten elfoglalta az orosz haderő az Azovsztal-üzemet, Mariupol ukrán védői letették a fegyvert.

Az orosz-ukrán háború fegyverzetéről rendszeresen beszámoló Ukraine Weapons Tracker oldal ma közzétett néhány képet, melyen az látható, hogy orosz haderő tagjai egy szovjet zászlót lengetnek egy közvetlenül a második világháború után gyártott, T-54-es harckocsi tetején, melyet valamilyen épületromok borítanak.

A harckocsi korábban az Azovsztal-üzem előtt kiállított talapzaton állt, az ukránok még az üzem védelme előtt leszedték róla a járművet és katonai célokra mozgósították.

ukrajna t-54

A T-54-es az emlékműről látszólag saját erejéből távozott, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a tornyot, löveget nem sikerült beüzemelni, így az ukránok valószínűleg nem tudtak vele harcolni. A harckocsi maximum figyelem-elterelési célt szolgálhatott, ha egyáltalán.

Korábban az ukrán haderő legalább egy alkalommal próbált felhasználni egy emlékműként kiállított T-62A harckocsit, mellyel egy gyalogos-offenzívát akartak támogatni, de a jármű lerobbant, mielőtt egyáltalán közel kerülhetett volna az ellenséges vonalakhoz.

Az ősrégi, emlékműként kiállított harcjárművek hasznosítása már az ukrajnai polgárháború során is bevett gyakorlat volt, ekkor a szakadárok világháborús T-34/85-ös közepes- és ISz-3-as nehéz harckocsikat is beindítottak.

Az ilyen harcjárművek harcértéke persze elképesztően rossz a modern hadviselésben; aki bevállalja, hogy egy ilyen, rossz műszaki állapotban lévő, alkatrészhiányos, korhadt, rozsdás harckocsiba beül, extrém módon kockáztatja a saját életét – még békeidőben is.

Címlapkép: az ominózus T-54-es, kiállítva az Azovsztal-üzem előtt. Fotó: Pierre Crom/Getty Images

cloud felhő számítógép pc alaplap digitális bank big data
ekb európai központi bank frankfurt ekb épület
GettyImages-97962735
GettyImages-932866026
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tank tank tank