boris_johnson_shutter
Globál

Újabb fotók kerültek nyilvánosságra Boris Johnson illegális "covid-partijairól"

MTI
Újabb fotók kerültek nyilvánosságra hétfőn egy olyan Downing Street-i partiról, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak Boris Johnson brit miniszterelnök részvételével.

Az ITV brit kereskedelmi tévétársaság híradója által megszerzett és közzétett, 2020. november 13-án készült négy fotón az látszik, hogy Johnson pohárköszöntőt mond több munkatársa jelenlétében a kormányfői hivatal akkoriban éppen távozóban lévő kommunikációs igazgatója, Lee Cain tiszteletére.

A képeken látszik egy asztal is, amelyen borosüvegek, poharak és ételek vannak.

Abban az időszakban már érvényben volt a Johnson-kormány által elrendelt második országos zárlat, amelynek értelmében legfeljebb két, nem ugyanazon háztartásban élő ember tartózkodhatott zárt térben egymás társaságában.

Johnsont nemrégiben már megbírságolta a londoni rendőrség a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i partik miatt. Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

A Scotland Yard többheti vizsgálat után összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre és hozzátartozóra, köztük a miniszterelnök feleségére, Carrie Johnsonra és Rishi Sunak pénzügyminiszterre is.

Az ügyben ráadásul várható egy parlamenti szakbizottsági vizsgálat is annak megállapítására, hogy Boris Johnson félrevezette-e az alsóházi képviselőket a zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

A kormányfőt a most előkerült fotókon szereplő 2020. novemberi összejövetelről is kérdezték már az alsóházban, Johnson azonban a képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy az adott napon nem volt partiszerű összejövetel a miniszterelnöki hivatalban.

A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy bármilyen ügyben tudatosan félrevezette a parlamentet.

A korlátozások idején tartott partik ügyében folyik egy harmadik vizsgálat is Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője vezetésével. E vizsgálat teljes körű jelentését hamarosan - nem kizárt, hogy már ezen a héten - szintén közzéteszik.

A Gray-vizsgálatról azonban már január végén megjelent egy előzetes, 12 oldalas összefoglaló, amely egyebek mellett megállapította, hogy a kérdéses rendezvények legalább egy része súlyos mértékben megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat és azokat az előírásokat is, amelyekhez az adott időszakokban a brit lakosság egészének tartania kellett magát.

A közkeletűen "partygate" néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult. A kormányfő hivatalosan elnézést kért, azonban többször is jelezte, hogy nem kíván távozni tisztségéből, jóllehet ezt az ellenzék mellett a Johnson vezette Konzervatív Párt soraiból is számosan követelik.

Címlapkép: Shutterstock

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock