orosz-ukran haboru donbasz
Globál

Ukrajna kizárta a fegyverszünet lehetőségét, Moszkva csaknem ezer amerikai állampolgárt tiltott ki Oroszországból - Háborús híreink vasárnap

Portfolio
Továbbra is súlyos harcok folynak Ukrajnában. A mariupoli Azovsztal acélművet védő utolsó ukrán katona is letette a fegyvert az oroszok előtt. A védők sorsa, akiket orosz, illetve szakadár területekre szállítottak, kétséges. Moszka, a legfrissebb információk szerint a Putyinhoz közeli, oroszbarát, ukrán oligarchát, Viktor Medvedcsukot kérné értük cserébe. A stratégiai fontosságú kikötőváros eleste ellenére az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szombaton egy televíziós beszédben úgy fogalmazott, hogy "Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét.” A harkivi régiót eközben folyamatosan szabadítja fel az ukrán hadsereg, ám a keleti fronton az oroszok továbbra is nagy erőkkel igyekeznek áttörni az ellenállást. Biden elnök aláírta, és ezzel megindulhat az eddigi legnagyobb, 40 milliárd dolláros segélycsomag Ukrajnának. Moszkva ezt követően 963 amerikainak, köztük az elnöknek, tiltotta meg, hogy belépjenek Oroszországba.

Tudósításunk folytatódik

Ukrajna különleges jogokat tervez adni a lengyel állampolgároknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a parlament ülésén bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt a törvényhozás elé, amely alapján különleges jogi státust adnak Lengyelország állampolgárainak Ukrajna területén - számoltak be ukrán híradások.

Tovább a cikkhez

A Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát?

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint, aki a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Tovább a cikkhez

Elővehették az oroszok a félelmetes Terminatort

Moszkva a Donbasz teljes elfoglalására készül. A brit védelmi minisztérium napi jelentésében úgy fogalmazott, az oroszok a szeverodonyecki régióban bevethették a BMP-T Terminator harckocsitámogató harci járműveket. Ezeket kifejezetten városi hadviselésre fejlesztették ki, az afgán és a csecsen háború tapasztalatai alapján, írja az Infostart.

Tovább a cikkhez

Egyes APEC-tagországok is aggódnak az élelmiszerválság miatt

A huszonegy országot tömörítő Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) hat tagállama, köztük Dél-Korea és az Egyesült Államok közös közleményben ítélte el Oroszországot, amiért megtámadta Ukrajnát - jelentette be vasárnap a dél-koreai ipari miniszter a szervezet tanácskozásán.

Tovább a cikkhez

Több mint 200 település elfoglalásáról számoltak be a szakadárok

A háború kezdete óta 216 települést "szabadított fel" és vont ellenőrzése alá a donyecki és luhanszki "népi milícia" az orosz fegyveres erők tűztámogatásával a szakadár "Donyecki Népköztársaság" területén - közölte vasárnap az entitás területvédelmi parancsnoksága.

Tovább a cikkhez

A Gazprom közölte: valóban leállították a gázexportot Finnországba

Az orosz állami gázipari vállalat, a Gazprom közölte, hogy leállította a Finnországba irányuló gázexportot. Az ország elutasította Moszkva követelését, hogy rubelben fizessen az orosz gázért, miután a nyugati országok szankciókat vezettek be az ukrajnai invázió miatt.

A finn állami gáznagykereskedő Gasum, a finn kormány és az ország egyes gázfogyasztó vállalatai közölték, hogy felkészültek az orosz áramlások leállítására.

A legtöbb európai szállítási szerződés euró- illetve dollárfizetéseket ír elő. A múlt hónapban Moszkva leállította a gázt Bulgáriának és Lengyelországnak, miután azok nem voltak hajlandóak megfelelni az új feltételeknek.

(The Guardian)

Moszkva állítólag Putyin barátját kérné az Azovsztal védőiért cserébe

Moszkva vizsgálja az Azovstal mariupoli acélműnél elfogott ukrán harcosok lehetséges cseréjét egy Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló oligarchára és politikusra - állítja a tárgyalások egy vezető orosz résztvevője.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij: 700 000 katona védi jelenleg Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij elnök május 21-én egy televíziós interjúban azt mondta, hogy jelenleg 700 ezer ukrán védő harcol az egész országban.

(The Kyiv Independent)

A Gazprom folytatja a gázszállítást Európába

A Gazprom orosz gáztermelő közölte, hogy továbbra is szállít gázt Európába Ukrajnán keresztül a szudzsai belépési ponton keresztül, a mai napon 44,7 millió köbméter szálításást tervezi, szombaton 45,9 millió köbmétert teljesített,

A Gazprom közlése szerint Ukrajna elutasította a Szokhranovka fő belépési ponton keresztül történő gázszállításra vonatkozó kérelmet.

(Sky)

A lengyel elnök felszólal az ukrán parlamentben

Andrzej Duda tegnap előre be nem jelentett látogatásra érkezett Ukrajnába a jelentések szerint. Az ország hatalmas támogatást nyújtott Ukrajnának az orosz invázió februári kezdete óta.

Lengyelország a háború kezdete óta több millió ukrán menekültet fogadott be, és támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét. Lengyelország segít Ukrajnának abban is, hogy gabonája és más mezőgazdasági termékei eljussanak a világpiacokra.

(Sky)

Kiderült hova küldték az oroszok a "Terminátort"

A védelmi minisztérium szerint az orosz BMP-T Terminator harckocsit valószínűleg a donbászi offenzíva támogatására küldték a szeverodonyecki régióba.

Hozzátették, hogy "a támadásban részt vesz a Központi Erők Csoportja is (CGF), amely az egyetlen olyan alakulat, amely ezt a járművet kezeli.

"A CGF korábban súlyos veszteségeket szenvedett, miközben az invázió első szakaszában nem sikerült áttörni Kijev keleti részén".

(Sky)

Ukrajna kizárta, hogy tűzszünetet kössön Oroszországgal

Ukrajna kizárta, hogy tűzszünetet kössön Oroszországgal - és kijelentette, hogy nem fogad el semmilyen megállapodást Moszkvával, amely területfeladással járna.

Tovább a cikkhez

ORFK: Több mint 11 ezer ukrán menekült érkezett

Magyarország területére 2022. május 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6092 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5484 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 414 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.Az ukrajnai háború elől 2022. május 21-én 427 ember, köztük 170 gyermek érkezett Budapestre vonattal.A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

(MTI)

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elzárták a gázcsapot egy országban - Háborús híreink szombaton

Ukrajnában több fronton zajlanak heves harcok: miközben az ukrán csapatok folytatják a harkiv régió felszabadítását, a keleti régióban nagy erőkkel próbálnak előrenyomulni az orosz erők. Az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes "felszabadításáról" tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek, az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek. Tegnap a háború kirobbanása óta először egyeztetett az orosz és az amerikai vezérkari főnök. Ma reggel Finnország közölte, hogy az oroszok - tegnapi ígéretüknek megfelelően - valóban elzárták a gázcsapot.

Tovább a cikkhez

Súlyos összecsapások zajlanak a keleti fronton, Mariupol teljesen orosz kézen - Háborús híreink vasárnap

Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Puskák