orosz-ukran-haboru-ukrajna-terkep-telefon-mobiltelefon
Globál

Elfogadta orosz parlament a törvényt, amellyel beszántaná a nyugati hírügynökségeket

Portfolio
Az orosz parlament kedden elfogadott egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az ügyészeket arra, hogy bezárják a külföldi médiaügynökségek irodáit Moszkvában, ha egy nyugati ország "barátságtalan" módon viseltetik az orosz médiával szemben. A döntés apropója, hogy korábban több orosz állami hírügynökséget is szankciók alá vontak Euróoában.

A parlament alsóháza, a Duma által első körben elfogadott törvényjavaslat megtiltja az ügyészség által bezárt médiumok cikkeinek, illetve egyéb anyagainak terjesztését is. A törvénynek még két körön át átmennie, és a parlament felsőházának felül kell vizsgálnia. Ezt követően kerül csak Vlagyimir Putyin elnöknek elé, akinek még alá kell írnia, hogy törvényerőre emelkedjen.

A törvényjavaslat értelmében jogsértőnek minősülő médiaszervezet újságíróitól megvonják a külügyminisztériumi akkreditációt - vagyis nem dolgozhatnak Oroszországban.

"A jelenlegi geopolitikai helyzetben a tömegmédia a társadalom információs állapotát befolyásoló eszközzé vált" - áll a törvényhozók hivatalos indoklásában, amelyet a törvényjavaslathoz csatoltak.

A Reuters által megtekintett javaslat értelmében a külföldi tudósító akkor is búcsút mondhat az akkreditációjának, ha az ország amelyhez kötődik, "barátságtalanul" lépett fel a kitelepült orosz médiaszolgáltatókkal szemben, mondjuk a tevékenységének korlátozásával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter többször is bírálta a Nyugatot, amiért a műsorszórási engedélyek visszavonásával és szankciókkal akadályozta a Kreml-közeli médiaszolgáltatók, például a Szputnyik hírügynökség az RT televíziós csatorna működését. A politikus szerinte ez a lépés médiaszabadság semmibe vételével egyenlő.

Márciusban Putyin olyan törvényt írt alá, amely akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat a hadsereggel kapcsolatos "hamis" hírek terjesztéséért. Ez arra késztetett több nyugati hírügynökséget is, hogy kivonják az újságíróikat Oroszországból.

(Reuters)

Címlapkép forrása: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock