Putyin Igor Dodon
Globál

Hazaárulással és korrupcióval vádolják a Putyin-barát volt államfőt

MTI
Moldovában az ügyészség házkutatást tartott kedden Igor Dodon korábbi államfő, a Moldovai–Orosz Üzleti Unió vezetőjének otthonában. FRISSÍTÉS! Dumitru Robu megbízott moldovai főügyész a Deschide.md helyi hírportál jelentése szerint elmondta, Dodont őrizetbe vették, egyelőre 72 órára.

Az értesülést megerősítette Mariana Kerpek, a főügyészség szóvivője, aki elmondta, hogy Dodon ellen számos vádirattal kapcsolatban folyik vizsgálat. Ezek közé tartozik

a passzív korrupció, a hazaárulás és a jogtalan meggazdagodás.

Hozzátette a korrupcióellenes ügyészek az információs és biztonsági szolgálat tisztviselőivel együtt más helyeken, közvetítők tulajdonában lévő ingatlanokban is házkutatásokat tartanak.

Múlt héten Dumitru Robu megbízott főügyész büntetőeljárást rendelt el Dodon ellen a 2019 júniusában megjelent videók nyomán. A felvételeket rejtett kamerával készítették a Demokrata Párt akkori vezetője, Vladimir Plahotniuc oligarcha irodájában, aki a moldovai parlamentet és a kormányt felügyelte. A felvételen látható, amint Plahotniuc, aki aktívan gyűjtött kompromitáló adatokat politikusokról, megpróbál átadni Dodonnak egy fekete táskát, amely feltehetően pénzt tartalmaz.

Bár a táskát nem vették át, az ellenzéki pártok korrupcióval vádolták meg Dodont. Néhány nappal később a Plahotniuc által ellenőrzött tévécsatornák bemutatták a videót, és Dodont megvádolták hazaárulással. Néhány nappal később az oligarcha elvesztette a befolyását, és az egyesült államokbeli Miamiba menekült.

Annak idején a Moldovai Korrupcióellenes Ügyészség ellenőrizte a Dodonról készült videofelvételt, de nem talált bizonyítékot bűncselekményre, és egy chisinaui bíróság elutasította, hogy büntetőeljárást indítson. A múlt héten azonban a chisinaui fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte ezt a határozatot.

Dodon úgy véli, hogy ezek az intézkedések a hatóságok kísérletei arra, hogy eltereljék a lakosság figyelmét az ország jelenlegi irányításában elkövetett kudarcokról és a gazdaság rohamosan romló helyzetéről.

Az oroszbarátnak tartott Igor Dodont a 2016 őszén megtartott első közvetlen elnökválasztáson választották meg államfőnek, és 2020 decemberéig állt az ország élén, amikor is az európai irányultságúként kezelt Maia Sandu volt kormányfő nyerte meg az elnökválasztást. Ez idő alatt a moldovai alkotmánybíróság több ízben is felfüggesztette elnöki tisztségéből, többször miniszteri kinevezések elutasítása miatt.

A tavaly júliusi parlamenti választást a Sandut támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) nyerte meg a szavazatok 52,8 százalékával, míg a szocialista párt (PSRM) és a kommunisták alkotta blokk (BECS) a voksok 27,1 százalékával második lett.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök, mellette jobb oldalt Igor Dodon volt moldovai államfői egy 2018-as szentpétervári találkozón. Mikhail Svetlov/Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock