henry kissinger
Globál

Kissinger: Ukrajnának fel kellene adnia a területeit a béke érdekében

Portfolio
Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint Ukrajnának el kellene fogadnia, hogy feladja területe egy részét, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal, és azonnal véget vessen a most már három hónapja tartó háborúnak.

A svájci Davosban hétfőn a Világgazdasági Fórumon (WEF) tartott beszédében a 98 éves Kissinger azt mondta, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások elmaradása és Moszkva további ellenségeskedése hosszú távon katasztrofális következményekkel járhat Európa stabilitására nézve.

A tárgyalásokat a következő két hónapban meg kell kezdeni, mielőtt ez olyan felfordulást és feszültséget okoz, amelyet nem lesz könnyű leküzdeni.

- mondta.

A volt külügyminiszter szerint az "ideális esetben" Oroszország lemondana a megszállt területekről, és a felek visszatérnének a "status quóhoz". Utóbbi kapcsán nem világos, hogy a 2014-es vagy a 2022-es állapotra gondolt.

Kissinger óva intette Ukrajnát attól, hogy a szabadságért vívott háború átcsapjon egy Oroszországgal szemben folytatott háborúba.

A volt külügyminiszter szerint Oroszország 400 éve Európa nélkülözhetetlen része, és a kontinens számára kritikus időkben "kiegyensúlyozó hatalomként" lépett fel. Kissinger szerint a nyugati országoknak nem szabad elfelejteniük Oroszország fontosságát Európában, és nem szabad, hogy "a pillanat hangulata elragadja őket".

Oroszország kijelentette, hogy nyitott a béketárgyalások újraindításának lehetőségére, ha Ukrajna megteszi az első lépést - jelentette be hétfőn Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes. Ukrajna viszont nem hajlandó belemenni egy olyan békemegállapodásba, amelynek értelmében feladná területének egy részét.

Május 21-én Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak kizárta egy olyan tűzszünet lehetőségét, amelynek során Kijev kénytelen lenne bármely területét átengedni Moszkvának, mondván, hogy a háború ilyen megoldása csak előnyös helyzetbe hozná Oroszországot egy újabb nagyobb háborúhoz a jövőben."A háború nem fog véget érni (bármilyen engedmény után), csak egy időre szüneteltetni fogják" - mondta Podoljak a Reutersnek adott interjúban. Egy nappal Podoljak megjegyzése után Andrij Jermak, Zelenszkij hivatalának vezetője azt mondta, hogy a háború nem ér véget "Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának teljes helyreállítása" nélkül.

Davosban egy videóbeszédben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem érdeklik a tárgyalások. Zelenszkij szerint Putyint csak a "nyers erő" érdekli.

(Newsweek)

Címlapkép forrása: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag