FONTOS Európai energiaválság: ha Oroszország elzárja a gázcsapot, a britek is elzárhatják
Z Mariupol
Globál

Megszólalt az Azov ezred orosz fogságba esett parancsnoka, brutális offenzíva a Donbaszban

Portfolio
Komoly offenzívába kezdett az orosz haderő, hogy teljesen az ellenőrzése alá vonja Luhanszk és Donyeck megyét. A konfliktus negyedik hónapjára az orosz haderő szinte teljesen elfoglalta Luhanszk megyét, már csak néhány települést tartanak az ukrán fegyveres erők. A szeverodonyecki rész elfoglalásával a teljes luhanszki terület orosz megszállás alá kerülne, ugyanakkor a településen elhúzódó városi harcokra lehet számítani. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Moszkva szándékosan lassítja ukrajnai offenzíváját annak érdekében, hogy evakuálhassák a civileket a harcok sújtotta területekről. Ez a nyilatkozat ugyanakkor áttételesen annak beismerése lehet, hogy nem a terveknek megfelelő gyorsasággal halad a donbaszi offenzíva.

Az orosz-ukrán háború legfontosabb híreit már itt olvashatja.

Putyin nagy bejelentéseket tett és először látogatott meg sebesült katonákat

Először látogatott meg sebesült katonákat a háború kezdete óta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. Oroszország vezetője emellett bejelentette, hogy megemelik a nyugdíjakat és a minimálbért, illetve kijelentette, hogy az infláció pedig nem fogja meghaladni a 15 százalékot.

Tovább a cikkhez

Megállapodtak a NATO-tagállamok: nem szállítanak bizonyos fegyvertípusokat Ukrajnának

A NATO-tagállamok informális megállapodásra jutottak arról, hogy nem fognak bizonyos fegyverrendszereket szállítani Ukrajnának - erősítették meg szerdán az észak-atlanti szövetség illetékesei.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij elmondta, meddig kéne visszavonulnia az oroszoknak

Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig a tárgyalások megkezdéséhez - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon videóösszeköttetésen keresztül felszólalva.

Tovább a cikkhez

Svédország üzent Erdogannak: nem küldenek pénzt vagy fegyvert terrorszervezeteknek

Svédország biztosította szerdán Törökországot, hogy nem küld sem pénzt, sem fegyvert "terrorszervezeteknek".

Tovább a cikkhez

Videók: így pusztítják az orosz rakéták Szeverodonyeck városát

Jelenleg a Luhanszk megyei Szeverodonyeck városánál zajlanak a leghevesebb harcok a donbaszi frontvonalon. Szerhij Hajdaj, a helyi katonai közigazgatás vezetője szerint az oroszok a földdel akarják egyenlővé tenni a várost. Videók a pusztításról, illetve arról, hogy hogyan zajlik.

Tovább a cikkhez

Amerika lépése után az oroszok rubelben törlesztenék államadósságukat

Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy az amerikai pénzügyminisztérium elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd  - közölte szerdán az orosz pénzügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

Újabb ukrán város válhat a földdel egyenlővé

Az ukrán vezetés heves harcokról számolt be a Luhanszk megyében található Szeverodonyecknél, Luhanszk megye katonai kormányzója szerint pedig exponenciálisan fokozódik az orosz bombázás az iparvárosnál.

Tovább a cikkhez

Putyin aláírta: könnyebb lesz orosz állampolgársághoz jutni a megszállt területeken

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta azt a rendeletet, amely megkönnyíti a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megye oroszok által megszállt területein lakóknak, hogy orosz állampolgárságot szerezzenek – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Litvánia páncélozott járműveket küld Ukrajnának

Litvánia 15,5 millió euró értékben küld páncélozott járműveket az orosz haderővel küzdő Ukrajnának – közölte a litván nemzetvédelmi minisztérium szerdán.

Az EU- és NATO-tag balti ország húsz M113 típusú páncélozott szállító járművet, tíz katonai teherautót és további tíz aknamentesítő járművet küld Kijevnek.

A tőlünk és a szövetségesektől származó segítség jelenti az ukrán győzelem döntő tényezőjét

– fűzte hozzá a bejelentéshez Arvydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter.

Az ukrán–orosz konfliktus február végi kezdete óta Vilnius mintegy 100 millió euró értékű fegyverzetet adományozott Kijevnek: az eddig Ukrajna részére bocsátott fegyverek között légvédelmi rakéták, páncéltörő és légvédelmi fegyverek, valamint aknamentesítő eszközök is szerepelnek.

(MTI)

Bejelentette Románia: kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból

A román kormány két törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén, amellyel kezdeményezi  az ország kivonulását a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) - jelentette be szerdán Adrian Caciu román pénzügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Itt az EU új szankciós javaslata: nem hagyják megkerülni az intézkedéseket

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot mutatott be azokra az új szabályokra, amelyekkel biztosítaná, hogy az uniós szankciók alatt álló személyek ne kerülhessék meg a korlátozó intézkedéseket, és vagyonukat a jövőben hatékonyabban le lehessen foglalni.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: Magyarország és Olaszország ellenzi a Putyin elleni keményvonalas fellépést, fegyverszünetet sürgetnek

Magyarország és Olaszország sürgette az Európai Uniót, hogy kifejezetten szólítson fel tűzszünetre Ukrajnában és béketárgyalásokra Oroszországgal. Ezzel ellentétbe kerültek más tagállamokkal, amelyek keményvonalas fellépést szeretnének Moszkvával szemben a május végén esedékes uniós csúcstalálkozón – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Oroszország nélkül tanácskoztak a balti-tengeri térség országai

Oroszország ukrajnai háborúja hosszú távú negatív hatással lesz a regionális biztonságra a Balti-tenger térségében – közölték szerdán a Balti-tenger partján fekvő országok külügyminiszterei, akik kilenc év után találkoztak először, immár Oroszország nélkül.

A regionális együttműködés egyik fórumának számító Balti-tengeri Tanács miniszteri találkozóit felfüggesztették, miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, és támogatásáról biztosította a kelet-ukrajnai szakadárokat.

A hosszú szünet után tíz ország – Németország, Norvégia, Svédország, Dánia, Finnország, Izland, Lengyelország, Észtország, Litvánia és Lettország – külügyminisztere találkozott kedden és szerdán a norvégiai Kristiansandban. Az eseményen Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is jelen volt.

Oroszország nem vett részt a megbeszéléseken: miután március 3-án felfüggesztették tagságát a Tanácsban, május 17-én kilépett a szervezetből.

Közös nyilatkozatukban a résztvevők azt írták:

az orosz agresszió teljes mértékben összeegyeztethetetlen a balti-tengeri térség nemzetközi kapcsolatait irányító együttműködési modellel, hosszú távú negatív hatással van a térség biztonságára, és ellentétes a szabályokon alapuló nemzetközi renddel.

Jelezték: az Oroszországhoz, illetve a Tanács munkájában korábban megfigyelőként tevékenykedő Fehéroroszországhoz fűződő viszony mindaddig nem állítható helyre, amíg újra lehetővé nem válik az együttműködés a nemzetközi jog alapelveinek tiszteletben tartása mellett.

A szervezet egyúttal támogatásáról biztosította Ukrajnát, és aláhúzta: kész a szoros partnerségre az együttműködés és az ország újjáépítése érdekében. A külügyminiszterek a közleményben megjegyezték:

a háborúért minden felelősség Oroszországot, és bűntársát, Fehéroroszországot terheli.

A változó biztonsági helyzetre hivatkozva Finnország és Svédország nemrég hivatalosan kérte felvételét a NATO-ba. A Tanácsból csak ők nem tagjai még az észak-atlanti katonai szövetségnek.

A Baltikum az elmúlt hetekben intenzív katonai tevékenység színtere volt. Májusban Lengyelországban, Észtországban és Dániában is nagyszabású hadgyakorlatokat tartottak.

(MTI)

Zelenszkij a Nyugat egységét hiányolta Davosban, Magyarországot is szóba hozta

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórum egy panelbeszélgetésén bírálta a Nyugatot, hogy megosztott maradt az Ukrajnának nyújtott támogatást illetően – írja a Kyiv Post.

Tovább a cikkhez

Orkok, Hitler, cancel culture – Új front nyílt Putyin háborújában

Oroszország ukrajnai háborúja természetesen a művészet és a kultúra világát sem hagyta érintetlenül. Az invázió megindulása után számos nyugati kulturális intézmény szankcionált Putyin-barát művészeket és orosz állami alkotóműhelyeket. Ukrajnában drasztikusabb folyamatok indultak el: a szovjet korszakból származó emlékműveket távolítanak el, és orosz-szovjet történelmi személyekről elnevezett köztereket neveznek át. A legnagyobb pusztítást az ukrán kulturális örökségben azonban az orosz rakéták és a fosztogató orosz megszállók végzik. De nemcsak pusztulnak műalkotások, hanem születnek is: a háború ukrán és nyugati művészeket ihletett meg, akik politikai állásfoglalással felérő műveikkel folytatják a háborút más eszközökkel.

Tovább a cikkhez

Az ortodoxok lelki vezetője csalódott a moszkvai pátriárkában

A konstantinápolyi pátriárka, a világ ortodoxainak lelki vezetője interjút adott egy görög állami televíziónak, amelyben bírálta Kirill moszkvai pátriárka és az orosz ortodox egyház hozzáállását Oroszország ukrajnai háborújához – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Amerika agytröszt: Oroszország feladta egy nagyszabású célját

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt keddi jelentése szerint az orosz erők valószínűleg felhagytak azokkal az erőfeszítésekkel, amelyek célja az ukrán erők egyetlen, nagyméretű bekerítése Kelet-Ukrajnában, és ehelyett kisebb bekerítéseket próbálnak elérni.

Tovább a cikkhez

Az eddigi legnagyobb orosz rakétatámadás ért egy kulcsfontosságú várost

Ukrán hatóságok szerint Zaporizzsja városának két területét érte orosz rakétatámadás szerda reggel, egy ember meghalt, három megsebesült – írja a BBC.

Tovább a cikkhez

A Microsoft segít Ukrajnának dokumentálni a háborús bűnöket

A Microsoft segíteni fog az ukrán kormánynak az orosz erők által elkövetett feltételezett háborús bűncselekmények dokumentálásában - közölte Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere.

Tovább a cikkhez

Szupermodern, F2000-es gépkarabélyokat kapnak az önkéntesek Ukrajnában

Úgy tűnik, egyáltalán nem igaz, hogy mindenféle leselejtezésre váró szeméttel fegyverzik fel az ukrán fegyveres erőket segítő önkénteseket; nemrég kikerült egy fotó arról, hogy néhány önkéntes F2000-es gépkarabéllyal pózol.

Tovább a cikkhez

Az USA nem könnyíti meg az oroszok életét: csődbe kergethetik Oroszországot

Lejárt az amerikai pénzügyminisztérium általános engedélye, amely a szankciók ellenére lehetővé tette Oroszország külföldi adósságainak visszafizetését; a minisztérium bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a márciusban kiadott dokumentum érvényességi idejét.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij szerint ez a négy város az orosz offenzíva célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd éjszakai televíziós beszédében azt mondta, „nagyon nehéz” a helyzet a Donbaszban, Oroszország minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy elfoglaljon négy várost, és csapádba ejtse az ukrán csapatokat.

Tovább a cikkhez

Durva mérföldkő: több mint 4000 katonai járművet biztosan elvesztettek az oroszok Ukrajnában

Több mint 4000 katonai járművet már biztosan elvesztett az orosz haderő Ukrajnában – derül ki az Oryx projekt által frissen közzétett adatokból, melyben fényképpel, dátumbélyeggel gyűjtik össze az orosz és ukrán eszközveszteségeket.

Tovább a cikkhez

Először szólalt meg a rettegett Azov-zászlóalj parancsnoka, mióta orosz fogságba került

Először számolnak be ukrán források arról, hogy felvette a kapcsolatot a külvilággal Denisz Prokopenkó, az ukrán Azov nemzeti gárdista alakulat vezetője, aki a napokban orosz fogságba került. Prokopenkó a feleségével tudott röviden beszélni, telefonon – írja az Ukrinform.

Tovább a cikkhez

ORFK: több mint kilencezren érkeztek kedden Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán–magyar határszakaszon 5312 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 3975-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán.

A beléptetettek közül a rendőrség 272 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől kedden 289 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szerdán a police.hu oldalon, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben részt vevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.

(MTI)

Brit hírszerzés: az egész világ megszenvedi a fekete-tengeri orosz blokádot

A brit védelmi minisztérium szerda reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Fontos döntés múlik Bidenen, Putyin elleni sikertelen merényletről beszélnek az ukránok

Merényletet kíséreltek meg Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, állította az Ukrajinszka Pravda hírügynökségnek adott interjújában egy magas rangú ukrán biztonsági tisztviselő. Az orosz haderő komoly offenzívába, brutális bombázásba kezdett több megyében, főként Luhanszkban. Az oroszok ukrán parancsnoki állások, kommunikációs központok megsemmisítéséről számoltak be. A brit hírszerzés jelentést tett arról, hogy az orosz haderő veszteségei már súlyosabbak, mint a szovjet-afgán háború kilenc éve alatt. Mark Milley tábornok elmondta: az amerikai - nem harcoló - csapatok Ukrajnába küldése az Egyesült Államok elnökén múlik. Az elmúlt órák legfontosabb hírei:1. Kulcsfontosságú ukrán támaszpontokat bombáztak szét az oroszok.2. 4 súlyos stratégiai hibát követtek el Putyin tábornokai a brit hírszerzés szerint.3. Brutális veszteségekről vallott Zelenszkij: naponta 100 ukrán katona elesik a keleti fronton.4. Elítélték az első orosz háborús bűnöst, élete végéig rácsok mögé kerül a 21 éves katona.5. Lemondott Oroszország ENSZ-tanácsadója - "súlyos bűncselekménynek" nevezte az Ukrajna elleni inváziót.6. Merényletet kíséreltek meg Putyin ellen az ukránok szerint.7. Átfogó támadást indított az orosz haderő Liman település ellen, Donyec megye északi részében.8. Nyakunkon a globális élelmiszer-válság, Oroszország széttárja a karjait.9. Fogolycsere keretében hazajutott Ukrajnába az a hatátőr, aki legendásan elküldte a fenébe a Moszkvát.10. Litvánia, Lettország, Észtország és Szlovákia azt követeli, hogy a nyugati szankciók miatt zárolt orosz vagyont kobozzák el és fordítsák Ukrajna újjáépítésére.11. Mark Milley tábornok elmondta: az amerikai - nem harcoló - csapatok Ukrajnába küldése az Egyesült Államok elnökén múlik.

Tovább a cikkhez
parkolás
CBDC digitális jegybankpénz virtuális fizetőeszköz
elemző

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
vlagyimir putyin orosz tamadas