svedorszag-nato-zaszlo
Globál

Svédország üzent Erdogannak: nem küldenek pénzt vagy fegyvert terrorszervezeteknek

MTI
Svédország biztosította szerdán Törökországot, hogy nem küld sem pénzt, sem fegyvert "terrorszervezeteknek".

Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt szerdán a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Nem utalunk pénzt a terrorszervezeteknek, természetesen fegyvert sem küldünk

- mondta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök stockholmi sajtótájékoztatóján.

A svéd kormányfő kijelentette, hogy el akarja oszlatni a török vádakkal kapcsolatos félreértéseket. Ankarában szerdán kezdi meg tárgyalásait a svéd és a finn küldöttség, azzal a céllal, hogy feloldják a NATO-csatlakozásukkal szembeni török ellenkezést. A két skandináv ország a múlt héten nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét a NATO-ba.

Törökország, amely 1952 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek, és vétójoga van, hétfőn közzétette azoknak a feltételeknek a listáját, amelyek teljesítése esetén eláll a vétótól. Ankara egyebek mellett a Svédországban tartózkodó, általa terroristának tartott PKK-tagok, illetve az azzal szövetséges Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tagjainak kiadatását követeli. Azzal is vádolja Svédországot, hogy bejelentést tett 376 millió dollár (135,7 milliárd forint) segély nyújtásáról a PKK és a YPG részére, valamint fegyverek, egyebek mellett páncéltörő fegyverek és drónok szállításáról. Törökország a 2019 októberben indított észak-szíriai török offenzíva miatt elrendelt svéd fegyverszállítási embargó feloldását is követeli.

Recep Tayyip Erdogan közben bejelentette, hogy új hadműveletet készítenek elő Szíria északi részében a kurdok ellen. A hadművelet részleteit csütörtökön tárgyalják meg a török nemzetbiztonsági tanács ülésén, amelyen katonai és hírszerzési vezetők vesznek részt.

Ankara, amely 2016 óta három hadműveletet indított az YPG ellen, 30 kilométeres "biztonsági övezetet" akar létrehozni déli határa mentén. Ez utóbbi lehetővé tenné, hogy elzárja Törökországot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc idején az Egyesült Államok támogatását élvező YPG egységeitől.

Washington kedden figyelmeztette Törökországot, hogy ne indítson semmilyen új hadműveletet Észak-Szíriában, mert azzal az amerikai katonákat vesz.

Címlapkép forrása: Getty Images

solymár vízhiány
kina szallitas kereskedelem export
Felvétel
trader23
koronavíruslátvány
gáz földgáz energia
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock