baratsag-koolajvezetek
Globál

Magyarország el fogja fogadni az olajembargót Hollandia miniszterelnöke szerint

Portfolio
Hollandia miniszterelnöke, Mark Rutte szerint nem jogállamisági vitáról van szó az olajembargó esetében, hanem egy technikai kérdésről - számolt be a HVG.

Bár jelenleg Magyarország még ellenáll a hatodik EU-s szankciócsomagnak, Mark Rutte holland miniszterelnök óvatos optimizmusának hangot adva a CNBC amerikai tévécsatornának adott interjújában elmondta, hogy szerinte a jövő héten megegyezés születhet az EU többi tagállama és Magyarország között az olajembargó kérésében. Rutte nem árult el részleteket arról, hogy miként képzeli el a kompromisszumot, de a Politico korábban arról írt egy uniós diplomatára hivatkozva, hogy a csővezetékes olajszállítást nem érintené az embargó, csak a tengeri úton való behozatalt. Ez volt Magyarország egyik kérése.

A portál megjegyzi azt is, hogy korábban Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy 15-18 milliárd euró ellenében hajlandók beleegyezni az olajembargóba. A kormány számításai szerint ugyanis ennyi pénzre lenne szükség az orosz nyersolajról alternatív megoldásokra való átálláshoz.

Rutte hangsúlyozta, a mostani helyzet független a jogállamisági vitától, meg kell egyezni, hiszen csakis egyhangú döntéssel mehet át a bizottság javaslata. Rutte maga nem híve ennek a rendszernek, „utálja” és sokkal jobb lenne szerinte, ha a sima többség elég volna a döntéshozatalhoz.

Címlapkép forrása: Janos Kummer/Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock