ukrán területvédelmis
Globál

Villantottak az ukránok: ilyen harcjárművet aztán tuti nem láttál még

Portfolio
Úgy néz ki, az ukrán fegyveres erők tényleg mindent bevetnek az oroszok elleni harcokban, amit csak lehet. Páncéltörőkkel felszerelt homokfutók, emlékművekről leszedett harckocsik, második világháborús Bofors-gépágyúk. A Zaporizzsját védő területvédelmi erők talán most kimaxolták a bizarr fegyverrendszerek készítését azzal, hogy százéves gépfegyverekkel szereltek fel egy igencsak lerúgott állapotban lévő ZAZ-969-es kétéltű járművet.

Az orosz-ukrán háborúban használt fegyverekkel foglalkozó Ukraine Weapons Tracker pár órája tett közzé egy képet a Zaporizzsját védő területvédelmi erők két idősebb harcosáról, akik igencsak bizarr katonai járművet hoztak össze egy ZAZ / LuAZ-969-esből.

zaz 969
Forrás: Ukraine Weapons Tracker Twitter

A jármű valószínűleg valamelyik idősebb harcos magántulajdona lehetett, külcsín alapján nincs valami jó állapotban. Ez a jármű kétéltű, az 1970-es években kezdték el gyártani, elsősorban civil célokra.

Az eleve régi járművet az ukrán harcosok még régebbi fegyverekkel szerelték fel. Kapott egy Maxim-géppuskát (ebből az első darabokat az 1880-as években gyártották) és egy 1920-as évek végén gyártott DP golyószórót is. A fegyverek átlagéletkora tehát valahol 100 év körül lehet.

Értelemszerűen a területvédelmisek nem arra akarják használni ezt a járművet, hogy orosz katonai járművekkel, netán komplett gépesített gyalogsági alakulatokkal szálljanak vele szembe, hanem a mobilitás biztosítása a cél a területvédelmi alakulatok számára. Vélhetően fegyvereket, sebesülteket, felderítőket fognak vele szállítani, szükség esetén pedig valamennyire meg is tudják magukat védeni a kezelők, ha tűz alá kerülnek.

Bár az ukránok már tényleg mindent bevetnek az oroszok ellen, amit érnek, az Ukrajnánál lényegesen ütőképesebb és modernebb orosz haderő is egyre inkább rá van szorulva arra, hogy régebbi fegyvertípusokat hozzon vissza raktárról. Épp ma fotózták le az első T-62-es harckocsikat Ukrajnában, Melitopol városában.

Címlapkép: ukrán területvédelmi tartalékos Kijevben. A kép illusztráció. Fotó: Ukrinform / Future Publishing

gazprom
azov gárda
A Magyar Nemzeti Bank épülete
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
azov gárda