Kijev orosz tankok
Globál

Durva tervek szivárogtak ki Putyin környezetéből: jöhet a második támadás Kijev ellen

Portfolio
A lettországi székhelyű független orosz portál, a Meduza szerint a Kreml állítólag egy második támadást fontolgat az ukrán főváros ellen, annak ellenére, hogy az első kudarccal végződött, és az orosz csapatok visszavonultak a térségből. A Meduza forrásai szerint az, hogy Oroszország hamarosan képes lesz a Donbasz teljes elfoglalására, és azok a várakozások, miszerint megnyerhetik a kimerítés háborúját Ukrajnával és nyugati partnereivel szemben, felélesztették azt a reményt a Kremlben, hogy egy teljeskörű győzelem lehetséges még az év vége előtt.

A Meduza két, a Kremlhez közel álló forrásra, és egy, a Putyin-kormányzaton belüli forrásra hivatkozott.

A források szerint a Kremlnek van egy „minimális”, illetve „maximális” elképzelése arról, hogy mi az ukrajnai „különleges katonai művelet” sikere.

  • A minimális siker a donbaszi régió teljes elfoglalása, amit az orosz csapatok már majdnem teljesítettek. A legújabb becslések szerint Luhanszk megye kevesebb mint 5 százaléka van ukrán kézen, Donyeck megyének pedig kevesebb mint a fele.
  • A maximális siker pedig az ukrán főváros, Kijev bevétele lenne.

Kijev elfoglalása láthatóan az orosz erők legfontosabb célja volt az invázió elején, ez azonban kudarcot vallott. Végül több hetes küzdelem után az orosz csapatok elhagyták a főváros környékét, hogy a Donbasz elfoglalására fókuszáljanak.

A Kreml-beli források szerint azonban az orosz vezetés nem mondott le Kijev bevételéről.

A végén bedaráljuk őket. Az őszre valószínűleg az egésznek vége lesz

– mondta az egyik forrás.

Ez az önbizalom nemcsak a Kremlre, hanem Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak a vezetésére is jellemző. Andrej Turcsak pártfőtitkár rendszeresen látogat a Donbaszba. Így tesz Putyin stábjának egyik vezetője, Szergej Kirijenko is, aki népszavazásokat készít elő, hogy ezekkel legitimálja a megszállt területek Oroszországhoz csatolását.

A Meduza forrásai nem tudták megmondani, hogy a védelmi minisztérium katonai vezetői hogyan értékelik a Kijev elleni újabb támadás esélyeit. Azt azonban a katonai vezetők belátták, hogy

az ukrán fővárost nem lehet „kevés vérontás árán” bevenni, vagyis egy esetleges második offenzívához több csapatra lenne szükség.

A Kreml úgy véli, ehhez van mozgástere, például tömegesen küldhetne sorkatonákat a frontra. Az egyik forrás szerint eddig főleg szerződéses katonák harcoltak, de a sorkatonák is bevethetők lennének.

Ugyanez a forrás azt is mondta, Putyin nem fog általános mozgósítást elrendelni, ugyanis a Kremlben attól tartanak, hogy ez aláássa a hatóságok támogatását és az elnök népszerűségét.

A Kremlhez közeli források kétségbe vonják, hogy a Nyugat fenn tudja tartani az Ukrajnának adott pénzügyi és katonai támogatást, ha a háború elhúzódik.

Előbb vagy utóbb Európa belefárad a segítségnyújtásba. Ez mind olyan pénz és fegyver, ami nekik maguknak is kell. Ahogy közeledik az ősz, tárgyalniuk kell majd a gázról és az olajról, mielőtt beköszönt a hideg évszak

– mondta az egyik forrás.

Egy másik forrás bevallotta, hogy a tervezett villámháború kudarcot vallott, bizonyos területeken elszámolták magukat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges a győzelem.

Címlapkép: Megsemmisített orosz tankokat állítottak ki Kijevben 2022. május 24-én. Adri Salido/Anadolu Agency via Getty Images

wall street-bika-bull-tőzsde
otp
joe biden nato csucs
elemző

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
vlagyimir putyin orosz tamadas