orosz hajó
Globál

Orosz-ukrán háború: módosították a tengeri humanitárius folyosót

MTI
Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője bejelentette, hogy módosították azt a tengeri humanitárius folyosót, amelyen keresztül a külföldi hajók továbbra is minden nap elhagyhatják Ukrajna fekete-tengeri kikötőit.

A hajók péntektől

a korábbi 80 helyett egy 139 tengeri mérföld hosszú, 3 mérföld széles sávon távozhatnak a nyílt tengerre Herszonból, Mikolajivból, Csornomorszkból, Ocsakivból, Odesszából és Juzsniból reggel 8 és este 19 óra között.

Mizincev hangsúlyozta, hogy a kikötőket elhagyó és a gyülekezési területre tartó hajók biztonságáért az ukrán fél felelős.

A tábornok csütörtök esti tájékoztatóján azt is elmondta, hogy az orosz fél által aknamentesített és üzembe helyezett Mariupol kikötőjében továbbra is hat külföldi szárazáru-szállító hajó horgonyoz, Bulgária, Dominika, Libéria, Panama, Törökország és Jamaica zászlaja alatt. Mizincev szerint Oroszország sürgette a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetet és az érintett országok diplomáciai képviseleteit, hogy járjanak közben a tulajdonosoknál annak érdekében, hogy hajóik visszatérhessenek állandó kikötőhelyükre.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz légierő nagy pontosságú rakétái az ukrán 10. hegyi rohamhadosztály állásaira mértek csapást a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében. Emellett hét vezetési pontot, 13 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, egy Buk-M1 föld-levegő rakétaindító állást és egy Sz-300-as rendszer irányító radarját is rakétatalálat érte.

A tábornok szerint a harcászati légierő 44 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében "több mint 250 nacionalista megsemmisült", 84 haditechnikai eszköz pedig, köztük kilenc harckocsi és öt Grad rakéta-sorozatvető üzemképtelenné vált, valamint megsemmisült két lőszerraktár is.

A szóvivő beszámolója szerint az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, nyolc drónt és egy Tocska-U ballisztikus rakétát is. A rakéta- és tüzérségi erők 77 vezetési pontra, 412 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 53 tüzérségi lőállásra mértek csapást. Konasenkov azt mondta, hogy Harkiv megyei Zavhorodne falu közelében egy utászszázad elleni támadás meghiúsította az ukrán fegyveres erők egy újabb pontonátkelési kísérletét a Sziverszkij Donyec folyón.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 180 repülőgépet, 127 helikoptert, 1027 drónt, 324 légvédelmi rakétarendszert, 3281 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 438 rakéta-sorozatvetőt, 1693 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3218 speciális katonai járművet veszítettek.

Vlagyimir Kulisov hadseregtábornok, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) első igazgatóhelyettese a Rosszijszkaja Gazeta kormánylapnak adott interjújában kijelentette, hogy az Ukrajnából Oroszországba érkezett több mint 1,2 millió menekült közül mintegy 250 "jobboldali radikális és nacionalista elemet" szűrtek ki.

A délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" területvédelmi törzse a Telegram-csatornáján Liman város elfoglalásáról számolt pénteken.

A közlemény szerint a donyecki és a luhanszki csapatok orosz tűztámogatással péntekig 220 települést vontak ellenőrzésük alá, köztük Krasznij Limant. A tájékoztatásban a békeidőben 20 ezer fős, a donyecki régió északi részén található település 2015 előtti elnevezése szerepelt.

Címlapkép: Getty Images

gazvezetek
olaszorszag
Izraeli törvényhozás
színház
csapviz_shutter-20190828
Azeri földgáz jöhet Magyarországra
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
gazvezetek