észak koreai ballisztikus rakéta
Globál

Aggasztják Amerikát és szövetségeseit az észak-koreai rakétakísérletek

MTI
Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezető diplomatái határozottan elítélték Észak-Korea közelmúltbeli ballisztikus rakétakindításait, és rögzítették, hogy együtt fognak munkálkodni a Koreai-félsziget atommentessé tétele érdekében.

Antony Blinken amerikai, Hajasi Josimasza japán és Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter által jegyzett közös nyilatkozatban a háromoldalú együttműködés megerősítésére tettek ígéretet a félsziget teljes atommentesítése érdekében. Kijelentették, továbbra is nyitottak arra, hogy előfeltételek nélkül folytassanak párbeszédet Észak-Koreával.    

Mélységes aggodalmuknak adtak hangot a legutóbbi, szerdai rakétaindítások miatt, amelyek véleményük szerint megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) több határozatát.     

Hangsúlyozták, mélységesen sajnálják, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok által kidolgozott, Észak-Koreával szembeni szigorúbb szankciókat célzó határozatát Kína és Oroszország csütörtökön megvétózta, noha a tanács összes többi tagállama támogatta.    

Phenjan az év eleje óta 15 alkalommal hajtott végre ballisztikus rakétakísérleteket, amelyek közül a legutóbbi az azt követő napon történt, hogy Joe Biden amerikai elnök kedden befejezte ötnapos dél-koreai és japán látogatását. Az amerikai elnöknek a két országba tett útja volt az első ázsiai látogatás, amióta tavaly januárban hivatalba lépett.    

A térségben egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy Észak-Korea, 2017 óta első alkalommal, ismét nukleáris kísérletére készül.

Címlapkép forrása: Getty Images

joe biden nato csucs
elemző
forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus
ukrán kórház stock
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
joe biden nato csucs