Előfizetői tartalom

Ismét Franciaországra figyel Európa, megszorongathatják Macront a nemzetgyűlési választáson

Portfolio
Áprilisban elnökválasztást tartottak Franciaországban, amelyet a 2017 óta hivatalban lévő államfő, Emmanuel Macron nyert meg populista ellenfelével, Marine Le Pennel szemben. A frissen újraválasztott elnök azonban nem dőlhetett hátra, hiszen júniusban tartják a nemzetgyűlési választásokat, amelynek ma van az első fordulója. A nemzetgyűlési választást gyakran nevezik az elnökválasztás harmadik fordulójának is, hiszen ennek eredményétől függ, hogy az elnök mekkora mozgásteret kap elképzeléseinek megvalósítására. Ha ugyanis Macron pártja a vártnál rosszabbul szerepel és az ellenzék győzedelmeskedik, könnyen elképzelhető az úgynevezett társbérleti rendszer, amelyben a végrehajtó hatalmat meg kell osztani a más politikai oldalról érkező államfő és kormányfő között. A közvélemény-kutatások eddig ugyan Macron győzelmét valószínűsítették, a mostani voksoláson egységesen induló baloldal azonban könnyen keresztülhúzhatja az elnök terveit.

Közel két hónappal a francia elnökválasztás második fordulója után a francia polgárok ma ismét az urnákhoz járulnak, hogy a nemzetgyűlés összetételéről szavazzanak. Az elnökválasztáshoz hasonlóan ez a voksolás is két ütemben zajlik, a második fordulót június 19-én tartják. Az első és a második forduló mandátumai is egyéni választókörzetekben dőlnek el. Amennyiben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés