putyin beszede
Globál

Keményen nekiment a nyugati országoknak Vlagyimir Putyin beszédében

Portfolio
A tervezettnél egy órával később elkezdődött Vlagyimir Putyin beszéde a szentpétervári gazdasági fórumon.  Az orosz médiában olyan hírek keringtek, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök ma "rendkívül fontos" és "nagyon érdekes" beszédet fog tartani. Az orosz elnök beszéde jelentős részében a nyugati államokat ekézte és különböző vádakat fogalmazott meg velük szemben. Emellett kiemelte, hogy az Ukrajna elleni invázióról - amelyet Oroszországban különleges katonai műveletnek neveznek - szóló döntés nehéz volt ugyan, de kényszerű.

Beszédében az orosz vezető azzal vádolta a Nyugatot, hogy megpróbálja elszigetelni vagy megsemmisíteni a "rossz" államokat.

Putyin szerint a nyugati országok még mindig a múlt században gondolkodnak, és gyarmatként kezelnek más államokat.

A szankciók kapcsán azt mondta, hogy az országa gazdaságáról szóló borús előrejelzések nem váltak valóra, a bankrendszer pedig stabilizálódott. Ellenben azt állította, hogy az EU több mint 400 milliárd dollárt veszíthet az Oroszország elleni szankciók miatt.

Putyin úgy véli, hogy ennek a jelenségnek hosszú távú következményei lesznek egész Európában. Álláspontja szerint az európai gazdaság visszaesése "súlyosbítja a nyugati társadalmak mélyreható problémáit".

Putyin szerint a világban "új hatalmi központok kialakulása és egyre nagyobb szerepvállalása" tapasztalható, és az egyetlen nagyhatalom köré épülő "régi világrend" "természeténél fogva instabil". Az orosz államfő ezen kijelentése esetében nyilvánvaló módon az Egyesült Államokra utalt.

Az orosz államfő kitért a globális élelmiszerhelyzetre, és tagadja Moszkva felelősségét a kérdésben, illetve azt, hogy orosz hajók blokkolnák Ukrajna élelmiszerexportját.

Putyin azzal is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy pénzt nyomtat azért, hogy a globális piacokon elkapkodja az élelmiszereket.

Az Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán az orosz államfő azt állítja, hogy az úgynevezett "különleges katonai művelet" megindításáról szóló döntés nehéz, de kényszerű volt.

Putyin szerint Oroszország nyitott az együttműködésre "mindenkivel, aki érdekelt", annak ellenére, hogy a Nyugat azt kívánja, hogy "az önelszigetelődés útját válassza". Az orosz elnök hozzátette, sok olyan ország van, amely együtt akar működni Moszkvával.

Putyin beszédét követően videóbeszédben szólalt fel Hszi Csin-ping kínai elnök. Hszi beszéde után az orosz államfő azt mondta, Oroszország szoros kapcsolatai Kínával nincsenek összefüggésben a geopolitikai eseményekkel.

Oroszország Pekinggel való együttműködését a kínai lehetőségek, és nem a közelmúltbeli geopolitikai események vezérlik

- mondta Putyin.

Címlapkép forrása: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én.
varga mihály pénzügyminiszter

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én.