moszin puska stock
Globál

Egészen elképesztő, hogy milyen felszerelésben harcolnak a szakadárok a NATO-fegyverekkel felszerelt Ukrajna ellen

Portfolio
Érdekes propagandavideót készített néhány orosz szakadár, melyen állítólag ukrán katonákkal harcolnak. Bár egy csomó hasonló felvételt látni az interneten, ezen a videón igazán kidomborodik, hogy milyen nomád körülmények közt, milyen elavult, hiányos felszereltséggel kell szembeszállniuk a szakadároknak a részben modern, nyugati felszerelésekkel felszerelt ukrán haderővel.

A videó elején egy szakadár mesterlövészt láthatunk, aki igencsak sajátos felszereléseket viselve vadászik az ukrán katonákra. Kezében egy PU céltávcsővel felszerelt, második világháborús (vagy még öregebb) Moszin-puskát láthatunk, helyzetét pedig egy fülhallgató nélküli, kínai gyártmányú, civil Baofeng rádióba jelenti le. Álcaruhája láthatólag egy régebbi, orosz EMR-mintás egyenruha darabjaiból van összevágva. Nincsenek hangtalan, modern kommunikációs berendezések, nincs modern optika, de még csak modern ghillie-ruhája sincs ennek a mesterlövésznek; gyakorlatilag második világháborús cuccokat vegyít civil és improvizált felszerelésekkel.

Forrás: MilitaryLand.net Twitter

A videó többi részében már egy lövészrajt láthatunk a „harcokban.” A raj szinte teljes egészében hidegháborús, kiselejtezett szovjet technikával van felszerelve, de egy olyan AK-74-es gépkarabélyt is láthatunk a felvételen, melyet konkrétan szigszalag tart össze.

Forrás: MilitaryLand.net Twitter

A ragasztott karabély kezelője ráadásul Berezka mintás KLM-gyakorlót visel, de csak a felső részét. Ez konkrétan a legolcsóbb és legsilányabb minőségű orosz gyakorló, amit jelenleg kapni lehet a piacon. Annak ellenére, hogy mindenféle „szpecnaz / tactical / sniper” néven forgalmazzák, valójában egy-két használat után kikopik / szétszakad. Különösen az alsó részével van baj, ami nem is mindig igazodik méretben a felső részhez, vélhetően ezért is csupán a felsőt hordja ez a szakadár harcos.

Forrás: MilitaryLand.net Twitter

Legalább neki jutott modern, EMR mintás repeszálló mellény, nem úgy, mint kollégájának, aki az 1990-es évek elején rendszeresített, 2010-es évek közepén kivont VSR-mintás, látszólag repeszálló betét nélküli mellényben harcol.

Forrás: MilitaryLand.net Twitter

Az, hogy a katonákon régi, szovjet acélsisakok vannak (talán SzS-68-as), teljesen alap, a szakadárok nem is nagyon használnak ennél modernebb sisakokat. Az ilyen sisakok lényegesen kisebb védelmet nyújtanak mind repeszekkel, mind lövedékekkel szemben, mint a modern kevlar-sisakok.

Továbbra is nehezen érthető, hogy a szakadárokat támogató Orosz Föderáció miért nem szereli fel modernebb eszközökkel a „népköztársaságok” milíciáit. Egy ideig magyarázható volt ez azzal, hogy Oroszország csak burkoltan támogatja a szakadárokat, de ma már erről nincsen szó, így akár szállíthatnának nekik legalább modernebb kézifegyvereket, személyvédelmi felszereléseket, ha már a szinte teljes NATO-arzenált használó Ukrajnával szemben kell harcolniuk ezeknek az embereknek.

Az, hogy az Orosz Föderáció saját állományának tartogatja a modernebb felszereléseket, miközben a szakadárok harcolnak az Ukrajna elleni invázió élvonalában, nehezen cáfolja azokat a nyugati jelentéseket, melyek azzal vádolják Moszkvát, hogy golyófogónak használják a "népköztársaságok" milíciáit. Cserébe legalább rendszeresen méltatja az orosz média a szakadárokat, hogy milyen kitartóan harcolnak annak ellenére, hogy felszerelésük igencsak hiányosnak mondható.

Címlapkép: szovjet felszerelési elemek és egy Moszin-puska, vélhetően egy hagyományőrzőnél. A címlapkép illusztráció. Fotó: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
pp tank