donyecki szakadárok
Globál

Jelentett a hírszerzés: az egyik szakadár haderő fele megsemmisült Ukrajnában

Portfolio
A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” katonáinak fele elesett vagy megsebesült a kelet-ukrajnai harcok során.

Ma is közzétette napi jelentését a brit hírszerzés. A következő dolgokat állítják benne:

  • az orosz haderő továbbra is Szeverodonyeck bekebelezésére koncentrál. A város térségét nehéztüzérséggel lövik, hamarosan pedig tartalékosokat mozgósítanak, hogy befejezzék a szárazföldi offenzívát.
  • A brit hírszerzés azt állítja a „Donyecki Népköztársaság” (DNR) hivatalosan közzétett veszteségszámaira hivatkozva, hogy a szakadár térség „eredeti haderejének” 55%-a megsemmisült a harcokban. Mint írják, eddig 2128 szakadár harcos esett el Kelet-Ukrajnában, illetve 8897-en sérültek meg. Hozzáteszik: a magas veszteségek részben a szakadárok rossz felszereltségével indokolhatók. A brit hírszerzés szerint hosszú távon az dönt majd a konfliktus kimeneteléről, hogy melyik oldal tud majd nagyobb számú tartalékost mozgósítani.

A hírszerzési jelentés kapcsán azon érdemes gondolkodni egy kicsit, hogy mit is jelent az, hogy „eredeti haderő.” A brit hírszerzés valószínűleg a donyecki milícia háború előtti, „hivatásos” állományról ír, ebben talán még nincsenek benne a mozgósított tartalékosok, a behívott sorkatonák pedig szinte biztosan nem számítanak az összesítésben. Mivel a „népi milícia” a háború előtt jóval kisebb volt, nem feltétlen érdemes a háború során elszenvedett veszteségeket rávetítetni a háború előtti személyi állományra, hiszen tévesen arra a konklúzióra juthat az ember, hogy a szakadárok kezdenek kifogyni a személyi tartalékokból. Az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” teljes lakosságát 2-2,5 millió emberre becsülik, úgyhogy bőven van még náluk mozgósítható állomány.

A britek valószínűleg azért vetették össze ezt a két számot (helytelenül), mivel a DNR nem publikálja, hogy pontosan hány embert mozgósítottak a február 24-én kezdődött invázió eleje óta, így úgy voltak vele, hogy jobb híján ez is megfelel a napi jelentés elkészítéséhez.

Végül pedig annyit is érdemes megjegyezni, hogy valószínűleg a DNR vezetése is lefelé kerekített számokat tesz közzé saját veszteségeiről, ahogy ezt megszokhattuk minden érintett oldalról az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Címlapkép: NurPhoto/Corbis via Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
emmanuel macron