Scholz Nauseda
Globál

Litvánia felkészült az orosz válaszra, Finnország egy katonai támadásra is készen áll

Portfolio
Litvánia felkészült arra, ha Oroszország lekapcsolja a regionális elektromos hálózatról megtorlásul azért, amiért blokkolta egyes orosz áruk vasúti szállítását a kalinyingrádi exklávéba, de katonai konfrontációra nem számítanak – mondta Litvánia elnöke a Reutersnek.

Litvánia pénteken lezárta az utat a szárazföldi Oroszországból érkező acél és más fémek szállítása előtt, mondván, hogy az aznap életbe lépett uniós szankciók miatt kellett ezt tennie.

Moszkva ezért kedden beidézte az EU moszkvai nagykövetét, szerdán pedig Marija Zaharova külügyi szóvivő kijelentette, a válasz nem diplomáciai, hanem „gyakorlati” lesz. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta, Moszkva készül a megfelelő válaszra. Sem Zaharova, sem Peszkov nem szolgált ugyanakkor részletekkel.

Állunk elébe és fel vagyunk készülve barátságtalan lépésekre Oroszország részéről, például a BRELL (villamosenergia-hálózati) rendszerről vagy másról való leválasztásra

– mondta Gitanas Nauseda litván elnök.

A volt szovjet tagköztársaság Litvánia, Lettország és Észtország még mindig az orosz villamoshálózattól függ. Litvánia azonban tavaly olyan berendezéseket telepített, amelyekkel gyorsan csatlakozhat a kontinentális európai hálózathoz, biztosítékként arra az esetre, ha Oroszország megszakítja az áramellátást. Egy 1,6 milliárd eurós uniós finanszírozású projekt célja, hogy a balti államok 2025-re leváljanak az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös villamosenergia-hálózatról.

Eközben a finn fegyveres erők vezetője, Timo Kivinen kijelentette, országa évtizedek óta készen áll egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha erre sor kerülne.

Kivinen szerint katonailag megfelelően fölszereltek, de a döntő tényező az, hogy a finnek készek fegyveresen is megvédeni hazájukat.

Az 5,5 millió lakosú Finnország 280 ezer fős haderőt tart fönn, és további 870 ezer tartalékossal rendelkezik. Az országban a férfiak számára kötelező a sorkatonai szolgálat.

Finnország legutolsó háborúját éppen a szovjetek ellen vívta a II. világháború idején. Az úgynevezett téli háborúban 100 ezer finn halt meg, az ország egytizede szovjet kézre került, de a többi területet sikeresen megvédték a túlerőben lévő agresszorral szemben.

A téli háborút követően Finnország katonai semlegességet fogadott, amelyet mindeddig tartott is. Az ukrajnai invázió azonban új helyzetet teremtett, így Helsinki a NATO-csatlakozás mellett döntött. A ténylegesen csatlakozáshoz azonban még hiányzik Törökország jóváhagyása. Ennek hátteréről itt írtunk:

Címlapkép: Olaf Scholz német kancellár és Gitanas Nauseda a litvániai német NATO-kontingensnél tesz látogatást 2022. június 7-én. Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
Liszicsanszk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock