Putyin
Globál

Tisztogatások az orosz haderőben: új parancsnoka van Putyin rettegett kéksapkás elitalakulatának

Portfolio
A Kreml nemrégiben leváltotta az orosz légideszantos erők (VDV) parancsnokát, és valószínűleg az ukrajnai orosz invázió parancsnoki szervezetének radikális átalakításai zajlik, ami az ukrajnai kudarcokért felelőssé tett magas rangú tisztek esetleges tisztogatására utal – írja keddi jelentésében az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai agytröszt.

Több orosz forrás is megerősítette, hogy a Központi Katonai Körzet jelenlegi főparancsnoka, Mihail Teplinszkij vezérezredes váltja a légideszantosok élén az eddigi főparancsnokot, Andrej Szergyukov vezérezredest. Ukrán források már június 17-én jelentették, hogy a Kreml elbocsájtotta Szergyukovot az invázió során mutatott gyenge teljesítménye és a légideszantosok körében bekövetkezett jelentős emberveszteség miatt. Az ISW akkor nem tudta megerősíteni ezt az értesülést.

Több forrás egymásnak is ellentmondó állításokat tett arról, hogy leválthatják a Déli Katonai Körzet, egyben az egész ukrajnai invázió főparancsnokát, Alekszandr Dvornyikovot. A Szíriában tapasztalatokat szerzett hadseregtábornok áprilisban lett az egész invázió vezetője, mivel korábban az orosz támadások összehangolatlansága több kudarcba is belevitte az orosz haderőt, többek között Kijev környékéről is ki kellett vonulniuk.

A Bellingcat oknyomozó portál június 17-én jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Dvornyikov eltávolítását tervezi túlzott alkoholfogyasztása, illetve amiatt, hogy hiányzik iránta a megfelelő bizalom az orosz erők körében. Más források Dvornyikov lehetséges utódját is megnevezték, de egyiket sem lehet megerősíteni.

Ha azonban ezek az olykor egymásnak is ellentmondó hírek igazak, akkor Szergej Szurovikin, a légierő korábbi főparancsnoka válthatta a Déli Katonai Körzet élén Dvornyikovot, akit lehet, hogy nyugdíjaztak, Genagyij Zsidko, az orosz fegyveres erők katonai-politikai igazgatóságának vezetője pedig az ukrajnai invázió irányításának feladatát kaphatta meg. Zsidko nem vezetett támadó csapatokat, az ő feladata a harci morál és az ideológiai kontroll fenntartása volt az orosz haderőben.

A Déli Katonai Körzet külön parancsnokának kinevezése és Körzet parancsnokának leváltása a nagyszabású harci műveletek közepette drasztikus lépés, amely súlyos válságot jelezhet az orosz főparancsnokságon belül, és valószínűleg azt, hogy a Kreml tisztogatásba kezdett. Az orosz katonai vezetésen belüli ilyen drasztikus váltások, ha igazak, nem egy olyan haderő részéről hozott intézkedések, amely jelentős sikerek küszöbén áll, és a Kreml folyamatos működési zavaraira utalnak a háború vezetésében

– vélik az ISW szakértői.

Címlapkép: Contributor/Getty Images

trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock