orosz ukrán háború zászló
Globál

Észt kormányfő: Oroszországot nem szabad alábecsülni, nem fáradt bele a háborúba

Portfolio
A Nyugatnak nem szabad alábecsülnie Oroszország katonai képességeit ukrajnai háborújában, amely immár az ötödik hónapjába lép, az orosz erők akár hosszú küzdelemre is fel vannak készülve - jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek adott és csütörtökön megjelentetett interjújában.

Hallottam olyan véleményeket, miszerint elmúlt a veszély, mert az orosz hadsereg kimerült. De ez nem igaz. Még sok katonája van otthon, és nem számolja a veszteségeket. A tönkrement fegyvereket sem számolják. Úgyhogy nem szabad alábecsülnünk őket még hosszú távon sem

- mondta Kallas.     

A kormányfő dicsérte az Európai Unió egységességét Oroszország megbüntetésében az ukrajnai háború elindításáért, bár hozzátette: már kezdetben tudni lehetett, hogy egyre nehezebb lesz ezt megőrizni az újabb és újabb szankciócsomagok esetében. "Először viszonylag könnyen elhatározható büntetőintézkedéseket hoztunk meg. Most már olyanokat próbálunk, amelyeket sokkal nehezebb. De még mindig sikerült megőrizni az egységet, még ha eltérő is a véleményünk. Ez normális a demokráciákban. Vitatkozunk, majd találunk valamilyen megoldást. Putyinnak (az orosz elnöknek) kellemetlen meglepetés, hogy még mindig egységesek vagyunk" - jelentette ki.

Kallas kifejezte abbéli reményét, hogy az EU a kezdeti megosztottság után a most kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján megadja Ukrajnának a tagjelölti státust. "Egyes országok két hónappal ezelőtt még nagyon szkeptikusak voltak ezzel kapcsolatban, ma már az egyes tagországok más-más módon, de mind jelzik, hogy elfogadják" - jegyezte meg.

Kallas bírálta azokat az európai vezetőket, akik szóba álltak Putyinnal a háború elindítása óta, és azon az állásponton van, hogy Moszkvát teljesen el kell szigetelni, valamint hogy Ukrajnára kell bízni, miképpen akarja befejezni a háborút. Emlékeztetett arra, hogy a háború előre haladtával egyes nyugati politikusok azt javasolták: Putyinnal tárgyalás útján békét kell kötni, még úgy is, hogy Ukrajna területet veszít. A kormányfő szerint "ilyet nem szabad csinálni". Ugyanis pontosan ez történt azután is, hogy Oroszország annektálta a Krímet, támogatta a donyecki szakadárokat, és megszállta a Grúziához tartozó Dél-Oszétiát - figyelmeztetett. "Fontos, hogy ne kövessük el ezeket a hibákat újra, ugyanis Putyin mindig azt a következtetést vonja le belőlük, hogy bármit megtehet büntetlenül" - húzta alá. 

Leszögezte, hogy aki Ukrajnában háborús bűncselekményt követ el vagy népirtásra készül, azt bíróság elé kell állítani.

Mint mondta, biztos afelől, hogy az Oroszország elleni szankciók idővel hatni fognak, de ehhez "stratégiai türelemre" van szükség. Igazat adott azoknak, akik azt mondják, hogy egyelőre úgy tűnik, a szankciók az orosz átlagembereknek fájnak, de Putyint nem rettentik el. "Még mindig úgy gondolom azonban, hogy az orosz lakosságnak éreznie kell a hatásukat, ugyanis Putyin és a háború támogatottsága nagyon nagyarányú" - mondta.

Címlapkép: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pp tank