Globál

Jelentős hitelt ad Moldovának a gázellátás biztosítására az EBRD

MTI
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 300 millió eurós hitelkerettel támogatja Moldova földgázellátási biztonságát. A döntést éppen aznap jelentették be, amikor az EU-csúcson várhatóan jóváhagyják az uniós tagállamok, hogy hivatalos tagjelölti státuszt kapjon Moldova is Ukrajna mellett.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet csütörtöki tájékoztatása szerint a kölcsönt tovább kell hitelezni a moldovai állami tulajdonú Energocom energiahordozó-kereskedelmi cégnek, amely európai uniós földgázkereskedelmi csomópontokból szerezhet be fölgázt a hitelkeret felhasználásával.

Az EBRD tájékoztatása szerint a hitel Moldova tervezett idei földgázvásárlásainak 20 százalékát finanszírozza.

A bank hangsúlyozza, hogy Moldova jelenleg teljes mértékben az orosz Gazpromtól szerzi be földgázimportját egy 2026-ban lejáró szerződés alapján, de az importot veszélyeztetheti Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja.

A hitelt az EBRD abból a kétmilliárd eurós keretből nyújtja, amelyet Ukrajna és a háború által érintett szomszédos országok támogatására hozott létre.

Az összegből 200 millió euró a készenléti hányad, amelyet a moldovai földgázellátás elakadása esetén lehet felhasználni, a fennmaradó 100 millió euróból stratégiai földgázkészletet kell felhalmozni, amelyet Romániában vagy Ukrajnában tárolnak majd

- áll az EBRD csütörtöki tájékoztatásában.

A bank hangsúlyozza: az általa finanszírozott, Románia és Moldova közötti földgáz-interkonnektor révén Moldovának már megvannak a technikai lehetőségei arra, hogy EU-beszerzési csomópontokról pótolja az esetleges ellátási kieséseket.

Az EBRD-finanszírozású beruházási programok lehetővé teszik, hogy Moldova a nyári szezonban energiaszükségleteinek 100 százalékát, télen a 60 százalékát az Európai Unióból importálja ezen az interkonnektoron keresztül - hangsúlyozta a hitelprogram csütörtöki bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában Matteo Patrone, az EBRD kelet-európai tevékenységekért felelős vezérigazgatója.

Az EBRD a minap ugyancsak 300 millió euróig terjedő hitelcsomagot jelentett be az ukrán Naftohaz földgázipari vállalat számára az orosz invázió okozta ellátási kiesés ellensúlyozására. A Naftohaz az első 50 millió eurós folyósítási részletet sürgősségi földgázvásárlásokra használhatja, amelyek az EBRD szerint elengedhetetlenek az ukrajnai földgázhálózat felkészítéséhez a következő fűtési szezonra.

bull bear tőzsde
Marija Zaharova
repülőgép
fed épület fed fed fed fed fed
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
ukrán tank ukrajnai háború