eu magyar
Globál

Jelentősen gyengítené az EU-t a kormánypárti képviselők új javaslata

Portfolio
Kormánypárti képviselők egy határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely kijelölné, hogy a kabinetnek milyen álláspontot kellene képviselni az Európai Unió jövőjéről szóló tárgyalásokon. Noha a dokumentum elfogadása esetén sem bírna kötelező érvénnyel, a benne foglalt javaslatok egy jelentős része az uniós integráció gyengítését tűzné ki célul.

Az Országgyűlésnek benyújtott dokumentum számos terület vonatkozásában fogalmaz meg javaslatokat a magyar kormány számára:

  • Hangsúlyozzák, hogy „az EU jelenlegi szerződéses keretrendszere nem alkalmas arra, hogy a válságok korszakában az együttműködés alapjául szolgáljon”.
  • Törölnék az EU alapszerződéséből azt a részt, amely a "mind szorosabb egységre" törekvést írja elő a közösség tagállamainak számára.
  • Javasolják, hogy az EU, mint közösség soha többé ne vehessen fel hitelt. Erre elsőként a koronavírus-járvány idején került sor, az európai helyreállítási terv formájában. A magyar kormány és az EU közötti vitákból kifolyólag azonban Magyarország immár egyedüli tagállamként nem tudja lehívni a neki járó forrásokat.
  • A javaslat alapján gyengítenék az uniós intézmények hatáskörét, vétójogot adnának a tagállami parlamenteknek, illetve lehetővé tennék a nemzeti kormányoknak, hogy uniós jogszabályokat kezdeményezzenek. A dokumentum támogatná azt is, hogy az EP jelenlegi formájában szűnjön meg, és közvetlenül választott képviselők helyett az egyes kormányok delegálhassanak küldötteket az uniós parlamentbe. Ezen pont kapcsán mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy az EU alapszerződése alapján az EP-t nem lehet feloszlatni
  • Annak ellenére, hogy a javaslat általánosságban az uniós intézményrendszer gyengítését tűzné ki célul, támogatják egy „közös európai hadsereg” megteremtését.
  • Jóllehet a javaslat uniós hatáskörön belül tudná az őshonos kisebbségek védelmét, azonban bevándorlási kérdésekbe nem engednének beleszólást az uniós intézményeknek.
  • Felgyorsítanák a balkáni országok csatlakozási folyamatát az EU-ba.
  • A javaslat kitér az Oroszországgal szemben meghozott szankciókra, amelyeket „átgondolatlannak” nevez, illetve kijelenti, hogy „nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét”.

Érdemes leszögezni, hogy az ilyen típusú politikai nyilatkozatok elvben arra szolgálnak, hogy figyelmeztessék a kormányt, milyen álláspontot kellene képviselnie az EU-ban, más jogi jelentősége, kötelező érvénye nincs.

A javaslat tartalma azonban számos ponton mond ellent az EP állásfoglalásának, amelyeket az EU jövőjéről szóló konferencia záróülésén fogadott el. A konferencia következtetéseivel összhangban az EP-képviselők még májusban kijelentették: a mélyebb politikai integráció és a valódi demokrácia úgy valósítható meg, ha az Európai Parlament jogalkotási kezdeményezési jogot kap, az Európai Unió Tanácsában pedig eltörlik az egyhangú döntések követelményét.

Címlapkép forrása: Getty Images

munkás dolgozó fizikai acélipar
szárazság mezőgazdaság
trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock