Orosz tankok szétlőve
Globál

Meglepetésszerű támadás ért orosz területet, Moszkva megfenyegetett egy NATO-tagállamot

Portfolio
Legfrissebb háborús híreink itt olvashatóak.

Új percről percre közvetítésünk

Csütörtökön is folyamatosan követjük az ukrajnai háború fejleményeit, tudósításunk itt olvasható:

Ukrán erők bekerítéséről tett bejelentést a luhanszki milícia

Teljesen bekerítette a Zolotében és Hirszkében lévő ukrán erőket a "Luhanszki Népköztársaságban" a helyi "népi milícia" és az orosz hadsereg - jelentette ki Andrej Marocsko, a milícia alezredese a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva.

Marocsko azt is mondta, hogy hamarosan körülzárják a liszicsanszki-szeverodonecki csoportosulást is. Szerda délután Ramzan Kadirov csecsen vezető azt ígérte, hogy "hamarosan" elhangzik majd a bejelentés Liszicsanszk bevételéről és megtisztításáról.    

Ivan Filipponyenko, a luhanszki milíca szóvivője a Rosszija 1 televízióban azt mondta, hogy Liszicsanszk teljes körülzárásáról még korai beszélni, de az Zolote, Hirszke és Liszicsanszk közé sikerült éket verni, így több, egymástól elszigetelt ellenállási góc jött létre. Állítása szerint "operatív bekerítésbe" került Luhanszkban katonák kisebb csoportjai kapcsolatba léptek az orosz hadsereggel, hogy a megadásról tárgyaljanak, de, mint mondták, a záró alakulatok nyilvánosan kivégzik azokat, akiket rajtakapnak, hogy fegyverletételre készülnek.    

Korábbi luhanszki közlés szerint Zolotében és Hirszkében mintegy 1300, a tőlük északabbra fekvő Liszicsanszkban pedig 5-7 ezer ukrán és külföldi fegyveres lehet.    

Marocsko azt is állította, hogy a körülzárt települések közelében a szakadár és orosz erők külföldi zsoldosok egy csoportját számolták fel, értékes külföldi eredetű "trófeákat" zsákmányoltak és hasznos hírszerzési információkhoz jutottak. Mint mondta, az ukrán csapatok parancsba kapták, hogy az elesett társaikat tegyék felismerhetetlenné és vegyék el irataikat, hogy megnehezítsék egyebek között az elesett zsoldosok beazonosítását.     

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Moszkvában tanulmányozzák azt az "arrogáns" jegyzéket, amelyet London küldött a "Donyecki Népköztársaságban" halálra ítélt brit zsoldosokkal kapcsolatban. Mint mondta, válasz egyelőre nincs.    

Zaharova kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok hamarosan elismeri a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokat, miután a moszkvai amerikai nagykövetség címe a környék hivatalos átnevezése miatt a Donyecki Népköztársaság terére változott.     

Az orosz ellenőrzés alá került Herszon megyében szerdán robbantásos merényletet kíséreltek meg Jurij Turulev, Csornobajivka település katonai és polgári közigazgatásának vezetője ellen. A tisztségviselő a mozgásban lévő gépkocsija közelében felrobbant akna repeszeitől könnyebben megsebesült. Az incidensnek más sérültje nem volt.    

Herszon megye hatóságai közölték, hogy a történtek után meg fogják erősíteni a tisztségviselők személyi védelmét. (MTI)

Litvánia felkészült az orosz válaszra, Finnország egy katonai támadásra is készen áll

Litvánia felkészült arra, ha Oroszország lekapcsolja a regionális elektromos hálózatról megtorlásul azért, amiért blokkolta egyes orosz áruk vasúti szállítását a kalinyingrádi exklávéba, de katonai konfrontációra nem számítanak – mondta Litvánia elnöke a Reutersnek.

Tovább a cikkhez

Magyar leválás az orosz gázról: a görögöknek kulcsszerepük lesz ebben

Magyarország számára két reális forgatókönyv létezik az oroszon kívüli gázbeszerzésre, a kelet-mediterrán medencéből vagy az Azerbajdzsánból származó földgáz, és mindkét irányból kizárólag Görögországon keresztül történhet a szállítás – így az országnak kulcsszerepe van ebben – jelezte mai athéni tárgyalási során Szijjártó Péter.

Tovább a cikkhez

Mostantól ez a címe a moszkvai amerikai nagykövetségnek

A Donyecki Népköztársaság tere 1. lett hivatalosan a moszkvai amerikai nagykövetség címe egy, a Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere által szerdán kiadott rendelet alapján.

Tovább a cikkhez

Súlyos harcok folynak Dél-Ukrajnában is, egy várost hét rakétával támadhattak az oroszok

Ukrán jelentések szerint heves harcok folynak Dél-Ukrajnában az oroszok által elfoglalt Herszon megye és az ukránok által ellenőrzött Mikolajiv megye határánál – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Újabb orosz fenyegetés Litvániának: a válasz nem diplomáciai, hanem gyakorlati lesz

Moszkva válasza arra, hogy Litvánia megtiltotta az EU által szankciókkal sújtott áruk átszállítását az orosz Kalinyingrádi exklávéba, nem diplomáciai, hanem gyakorlati jellegű lesz – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Tovább a cikkhez

Szorult helyzetben az ukrán haderő, az oroszok újabb várost vettek célba

A Luhanszk megyei ukrán katonai közigazgatás vezetője, Szerhej Hajdaj elismerte, hogy Ukrajna területeket vesztett a Luhanszk megyei Licsianszk városa közelében, ahol az orosz haderő több községet is elfoglalt – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Árulkodó műholdfelvételek: tényleg jelentős csapás érhette az oroszok által megszállt Kígyó-szigetet

Műholdfelvételek szerint jelentős égési nyomok és egy sérült torony látható az oroszok által még az invázió elején elfoglalt Kígyó-szigeten.

Tovább a cikkhez

Meghökkentő támadás történt Oroszországban – Több száz kilométerre a frontvonal mögött csapott le egy ukrán drón

Öngyilkos drón csapódott be az oroszországi Rosztov megyében található Novosaktinszk mellett működő olajfinomítóba. A támadás mintegy 160 kilométerre a frontvonal mögött történt, ha az ukránok követték el – és a felvételen látszólag egy ukrán drón van -, a robotrepülőt gyakorlatilag észrevétlenül átröptették az oroszok által megszállt Donyec / Luhanszk megye fölött, hogy aztán az Oroszország területén csapódjon be.

Tovább a cikkhez

Tisztogatások az orosz haderőben: új parancsnoka van Putyin rettegett kéksapkás elitalakulatának

A Kreml nemrégiben leváltotta az orosz légideszantos erők (VDV) parancsnokát, és valószínűleg az ukrajnai orosz invázió parancsnoki szervezetének radikális átalakításai zajlik, ami az ukrajnai kudarcokért felelőssé tett magas rangú tisztek esetleges tisztogatására utal – írja keddi jelentésében az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai agytröszt.

Tovább a cikkhez

Egészen elképesztő, hogy milyen felszerelésben harcolnak a szakadárok a NATO-fegyverekkel felszerelt Ukrajna ellen

Érdekes propagandavideót készített néhány orosz szakadár, melyen állítólag ukrán katonákkal harcolnak. Bár egy csomó hasonló felvételt látni az interneten, ezen a videón igazán kidomborodik, hogy milyen nomád körülmények közt, milyen elavult, hiányos felszereltséggel kell szembeszállniuk a szakadároknak a részben modern, nyugati felszerelésekkel felszerelt ukrán haderővel.

Tovább a cikkhez

Orosz helikopter sértette meg egy NATO-ország légterét

Észtország kedden bekérette az orosz nagykövetet, hogy tiltakozzon légtere „szélsőségesen komoly” megsértése ellen, amit egy orosz helikopter követett el – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Jelentett a hírszerzés: az egyik szakadár haderő fele megsemmisült Ukrajnában

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” katonáinak fele elesett vagy megsebesült a kelet-ukrajnai harcok során.

Tovább a cikkhez

Lerohanták a hackerek Oroszországot

Míg korábban a zsarolóvírus-fenyegetések általában elkerülték Oroszországot, a háború kitörése óta a kibertámadások legkedveltebb célpontja lett, a biztonságtechnikai szoftvereket fejlesztő ESET elemzése szerint a háború kezdete óta megnőtt az amatőr zsaroló- és adattörlőprogramok száma, amelyek készítői gyakran a harcoló felek egyike mellett foglalnak állást, és a támadásokat személyes bosszúként állítják be.

Tovább a cikkhez

Döbbenetes tervet eszelt ki az egyik legerősebb NATO-tagállam – Ez még Amerikát és Oroszországot is egy táborba terelheti

Recep Tayyip Erdogan török elnök májusban nemcsak azzal állt elő, hogy megvétózza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, amennyiben továbbra is – szerinte – kurd terrorszervezeteket támogatnak, hanem újabb offenzívát is kilátásba helyezett a Törökországgal szomszédos szíriai, de zömmel kurdok lakta és kurd fegyveresek ellenőrizte területek ellen. A már több mint egy évtizede polgárháború sújtotta Szíriában furcsa és ellentmondásos hatalmi konstelláció jött létre, amelyben az Egyesült Államok és Oroszország érdekei is szembekerülnek Törökország érdekeivel, így a két ellenséges nagyhatalom bizonyos értelemben egy platformra került, ha másban nem is, az erdogani tervek elutasításában. Bár az invázió még nem indult el, a nyerő lapok a török elnök kezében vannak.

Tovább a cikkhez

Újabb állammal rúgta össze a port Moszkva, bekéretik az uniós nagykövetet – Háborús híreink kedden

Az ukrajnai háború legsúlyosabb harcai továbbra is az ország keleti felére, Szeverodonyeck térségére koncentrálódnak. Az ukrán gabonaexport orosz blokkolása élelmiszerválsággal fenyeget, amelyet Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője "valódi háborús bűncselekménynek" nevezett. Oroszország időközben kijelentette, hogy válaszlépéseket ígér, amennyiben Litvánia nem engedélyezi az árutranzitot Kalinyingrádba. Moszkva közölte azt is, hogy az elfogott, Ukrajnában harcoló amerikaiakra nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem reguláris katonának minősülnek.1. Az orosz külügyminisztérium a mai nap folyamán bekéreti Markus Ederert, az Európai Unió moszkvai nagykövetét, amiért Litvánia megtiltotta az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk Kalinyingrádon keresztül történő tranzitját.2. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy "nem zárható ki", hogy az Ukrajnában elfogott amerikaiakra halálbüntetés várhat.3. Egyre inkább elmérgesedik a viszony Oroszország, valamint Litvánia és az EU között, egyes szakértők szerint a NATO meggyengítése Moszkva célja.4. Volodimir Zelenszkij a mai nap folyamán egyeztetett Orbán Viktorral. A kormányfő közölte, hogy Magyarország támogatja, Ukrajna EU-tagjelölti státuszát.5. Olaf Scholz német kancellár szerint Németország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát fegyverekkel, "amíg szükséges".

Tovább a cikkhez
munkás dolgozó fizikai acélipar
szárazság mezőgazdaság
trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock