ausztria_tajkep_hegy_haz
Globál

Miután az EU-ban elsőként bevezette, az osztrák kormány most eltörölné a kötelező oltást

MTI
A kormány a koronavírus elleni oltási kötelezettség eltörlését javasolja - jelentette be csütörtökön Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a kötelezettség eltörléséről a nap folyamán hozott határozatot az osztrák kormány és az erről szóló indítványt be is terjesztette az alsóház (Nationalrat) rendkívüli ülésén. Az osztrák parlament várhatóan júliusban hagyja jóvá az előterjesztést.

A tárcavezető indoklása szerint "senki sem oltatja be magát csak azért, mert jogszabály azt előírja". Szerdán mindössze 140-en oltatták be magukat Ausztria-szerte. A kormány egyébként a vonatkozó jogszabály hatályát már márciusban felfüggesztette.

Rauch rávilágított, hogy az embereket meg kell győzni az oltakozás szükségességéről és ez csakis önkéntes alapon történhet.

Ausztriában február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírság is várhatott azokra, akik megtagadták az oltás felvételét.

Az általános oltási kötelezettség bevezetésével Ausztria úttörőnek számított az Európai Unióban, más EU-tagországok inkább azt az utat választották, hogy csak bizonyos korosztályok, illetve foglalkozási csoportok számára vezettek be ilyen előírást.

Az oltás kötelezővé tétele azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a szabályozást felfüggesztették. A kormány pedig arra a megállapításra jutott, hogy az intézkedés nem állt arányban a koronavírus gyorsabban terjedő, de általánosságban kevésbé veszélyes omikron variánsa elleni küzdelem követelményeivel.

Rauch szólt arról is, hogy a kötelező oltás kérdése mélyen megosztotta a családokat és a vállalkozásokat is. Olyan időben, amikor sokan a magas infláció és az ukrajnai háború miatt aggódnak, a társadalomnak megosztottság helyett szolidaritásra van szüksége - fűzte hozzá a miniszter.

Az osztrák lakosság mintegy 62,4 százaléka kapta meg valamelyik, koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

Címlapkép: Shutterstock

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
orosz tank