ukrán tank ukrajnai háború
Globál

Akcióban a nyugati csodafegyverek, közben sorra esnek el a fontos ukrajnai városok - háborús híreink pénteken

Portfolio
Megkapták az ukránok a "csodafegyverként" emlegetett, amerikai HIMARS-rakétasorozatvetőket, de csak négy darabot, ami aligha jelent majd sorsfordító segítséget az ukrán fegyveres erőknek. Amerikai hírszerzők arról beszéltek a CNN-nek, hogy az orosz haderő összeszedte magát és tanult a korábbi hibáiból. Közben az oroszok bekerítették a stratégiai fontosságú Zolotoje települést. Több héten át tarották az ukránok Szeverodonyeck városát, de most visszavonulnak. Cikkünk folyamatosan frissül a nap ukrajnai háborús aktualitásaival.

Három tonna orosz arany érkezett Svájcba, a vámhivatalnak nem nagyon tetszik a dolog

Orosz aranybehozatal ügyében vizsgálódik a vámhivatal, tekintettel az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókra - jelentette be pénteken a svájci vámhatóság, miközben egyelőre megválaszolatlanok a kérdések a titokzatos behozatal körül.

Tovább a cikkhez

Újraindult az orosz olajfinomító, amely ellen két ukrán drón vezetett meglepetésszerű támadást

Újraindult az az oroszországi Rosztov megyei olajfinomító, amelyet szerdán ért meglepetésszerű ukrán dróntámadás a frontvonaltól 160 kilométerre keletre – írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Orosz külügyi szóvivő: az EU rabszolgasorba akarja taszítani Ukrajnát és Moldovát

Az orosz külügyminisztérium meghökkentő kijelentéseiről hírhedtté vált szóvivője, Marija Zaharova úgy nyilatkozott, annak, hogy az Európai Unió jóváhagyta Ukrajna és Moldova tagjelöltségét, negatív következményei lesznek, ezeknek az országoknak pedig azt jelenti, hogy rabszolgasorba taszítják őket – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ennyi évbe telne Ukrajna teljes aknamentesítése

Ukrajnának legalább 10 évbe fog telni, hogy a háború befejezése után az összes aknát és robbanóanyagot eltávolítsa szárazföldjéről és felségvizeiről – mondta az ukrán katasztrófavédelem egyik tisztviselője.

Tovább a cikkhez

Ukrán polgármester: mindenki hagyja el a várost, aki életben akar maradni

A dél-ukrajnai nagyváros, Mikolajiv polgármestere a város azonnali elhagyására szólította fel az ottmaradt mintegy 230 ezer lakost – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Blinken és Scholz szerint Moszkva felelős az élelmezési válságért

Nem az Oroszország elleni nyugati szankciók, hanem Oroszország Ukrajna elleni háborúja okoz élelmezési válságot, amelynek következtében az idén világszerte 40–50 millió fővel emelkedik az éhezők száma – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Berlinben.

Tovább a cikkhez

Egy kecske lett Ukrajna új nemzeti hőse

Ukrajnában egy kecskét ünnepelnek újabb nemzeti hősként, miután véletlenül felrobbantott néhány egybekötött gránátot, melyeket orosz katonák egy zaporizzsjai kórház közelében helyeztek el. A robbanás legalább 40 orosz katonát megsebesített – írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Lengyelország szerint jobban kellene védeni a NATO Achilles-sarkát

Lengyelország és a balti államok erőteljesebb NATO-jelenlétet szeretnének az úgynevezett Suwalki-folyósó térségében.

Tovább a cikkhez

Scholz: Oroszország hamis indokokkal korlátozza az Északi Áramlat-1 vezetéken érkező gázszállítást

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján közölte, az EU-tagországok vezetői egységesek a jelenlegi gazdasági és az infláció okozta kihívások közös megoldásában.

Közölte továbbá: a csúcstalálkozó résztvevői támogatták, hogy Horvátország január elsején csatlakozzék az eurót használó országokhoz. A közös uniós fizetőeszköz horvátországi bevezetése az euróövezet erejét és az ellenállóképességét mutatja.

Elmondta, a vezetők a csúcstalálkozó gazdasági kérdésekről szóló zárónyilatkozatában felkérték a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy az Európai Bizottsággal közösen tegyen meg mindent a tagállamok közötti, szorosabb energiaügyekkel kapcsolatos intézkedések összehangolására.

Arról is tájékoztatott, hogy Emmanuel Macron ötlete alapján együttműködési fórumot hoznak létre azokkal az országokkal, melyek nem tagjai az EU-nak vagy tagjelölt státuszt kaptak. A közös kihívásokkal, köztük a biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó fórum áttekinti a világ és a szomszédság geopolitikai helyzetét, stratégiát készít a régió szereplőinek részvételével. Az érintett országok vezetői az ősszel Prágában ülnek össze a fórum működése részleteinek megbeszélésére, valamint a feladatok összegzésére – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján az Európába irányuló orosz gázszállítások további lehetséges zavaraira figyelmeztetett, és közölte: a testület közös európai kereslet-csökkentési terven dolgozik, amelyet júliusban tervez bemutatni a tagállami vezetőknek. Hangsúlyozta: az EU nem térhet vissza az olcsó fosszilis tüzelőanyagok használatához. A kiszolgáltatott helyzetű családok és vállalkozások számára nyújtott átmeneti és célzott segítség mellett elengedhetetlen, hogy a tagállamok felkészüljenek a megváltozott körülményekre – mondta, majd hozzátette: az EU 300 milliárd eurónyi forrást biztosít az energiaellátás diverzifikálására, az energiahatékonyság növelésére és a zöld, megújuló energiaforrások biztosítására. Példaként említette, hogy az Egyesült Államokból a cseppfolyósított gázszállítás 75 százalékkal, a norvég vezetékes gázszállítás 15 százalékkal, és az Azerbajdzsánból származó gázszállítás pedig 90 százalékkal emelkedett az idén.

Kitért arra is, hogy az uniós bizottság a gazdasági kormányzás felülvizsgálatán dolgozik az államadósság és a költségvetési hiány tagállami növekedése orvoslására.

Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tagországok vezetői nem tudtak megegyezni Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésében.

Keményen dolgoztunk azon, hogy ezt már most lehetővé tegyük

– fogalmazott.

A nyugat-balkáni bővítést megállíthatatlannak nevezte, és hangsúlyozta: fontos, hogy az érintett országok is megkapják erőfeszítéseik jutalmát.

Kijelentette továbbá:

Oroszország hamis indokokkal korlátozza az Északi Áramlat 1 vezetéken érkező gázszállítást.

Az EU vezetőinek egyike sem hiszi el, hogy az orosz beszállítóktól származó gázszállítás csökkentésére felhozott technikai indokok igazak – mondta.

Mario Draghi olasz miniszterelnök kifejtette, hogy az EU a bővítéssel egyre fontosabb tényezővé válik a világban, a stabilitást és a biztonságot képviseli. Az energiaárakkal és az inflációval kapcsolatban közölte, az előrejelzések minden tagországban a gazdaság lassulását jelzik. Kijelentette: kormánya elkötelezett az olaszok vásárlóerejének védelme és megerősítése mellett. Az EU-nak azonnal lépnie kell az energiaárakkal kapcsolatban, mert a nagymértékben emelkedő infláció más áruk esetében is árnövekedéshez vezet majd - tette hozzá az olasz miniszterelnök.

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos csúcstalálkozójuk első munkanapján megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról. Charles Michel a megállapodást követően közölte: a döntés európai perspektívát biztosít a két ország mellett Georgia számára is. Az Európai Tanács kész a tagjelölt státusz megadására, amint Tbiliszi foglalkozni kezd a megkövetelt prioritásokkal - mondta.

Michel történelmi pillanatnak, Ursula von der Leyen az Európai Uniót Oroszországgal szemben megerősítő döntésnek nevezte a megállapodást.

A bolgár parlament pénteken megszavazott határozatában felhatalmazta a kormányt, hogy visszavonja Szófia vétóját, amely eddig gátat szabott az Észak-Macedónia és Albánia európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének.

(MTI)

Kölcsönt vesz fel Lengyelország az EU-tól az ukrajnai menekültek megsegítésére

Lengyelország 450 millió euró (mintegy 180 milliárd forint) kölcsönt vesz fel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától (CEB) az Oroszország indította háború miatt Ukrajnából elmenekültek megsegítésére - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács pénteken.

Tovább a cikkhez

Bemondta a Putyin-párti politikus, melyik várost bombáznák le először egy Nyugattal való háborúban

Andrej Guruljov, az orosz parlament alsóháza, a Duma elnökhelyettese az orosz 1-es tévécsatornán beszélt arról, hogy milyen lépések jönnének orosz részről, ha a kalinyingrádi orosz exklávé körüli jelenlegi feszültség miatt háború törne ki Oroszország és a Nyugat között.

Tovább a cikkhez

Ha nem küldenek az oroszok gázt, maradnak a szénerőművek Csehországban

Földgázhiány esetén üzemben maradnak azok a szénerőművek Csehországban, amelyeket máskülönben emissziós problémák miatt le kellene állítani - jelentette ki Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter pénteken Prágában, a földgázellátással foglalkozó válságstáb ülése után.

Tovább a cikkhez

Tíz ukrán település elfoglalását jelentették be az oroszok

Öt nap alatt tíz települést foglaltak el az orosz csapatok a csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaságban - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken a napi hadijelentést ismertetve.

Tovább a cikkhez

Reagált Moszkva Ukrajna és Moldova uniós tagjelöltségére

Nem szabad megengedni, hogy Ukrajna és Moldova tagjelöltsége tovább rontsa Oroszország és az Európai Unió közötti viszonyt - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Tovább a cikkhez

Meglepő videóval üzent világnak az oroszok által halálraítélt brit katona

Közel 15 perces videót töltött fel a donyeci börtönből Aiden Aslin, az egyik brit önkéntes, aki Mariupolban esett orosz hadifogságba. Aslint nemrég a „Donyecki Népköztársaság” ítélőtáblája halálbüntetéssel sújtotta, de még nem járt le a fellebbezési idő.

Tovább a cikkhez

Bajban van Ukrajna: kezdenek teljesen kifogyni a tüzérségi lőszerekből

Kezd az ukrán tüzérség teljesen kifogyni a 122 milliméteres és 152 milliméteres tüzérségi lőszerkészletéből – írja ukrán szakértőkre hivatkozva a Washington Post.

Tovább a cikkhez

Újra elővették az ukránok a rettegett Tocskákat

Rég láttuk akcióban Ukrajna OTR-21 Tocska ballisztikus rakétarendszereit – egy ideig annyira inaktívak voltak, hogy feltételezhető volt, hogy kifogytak a rakétákból vagy akár magukból az indítókból. A napokban viszont újabb támadást kiviteleztek az ukránok a Tocskákkal, ráadásul egyszerre három indítót mozgattak meg.

Tovább a cikkhez

Úton az orosz erősítés: gigantikus vasúti szerelvényt videóztak, tele harckocsikkal

Több orosz és ukrán közösségi oldal és híroldal is közzétett egy videót egy igencsak hosszúnak tűnő vasúti szerelvényről, melyen az oroszok harckocsikat szállítanak erősítésként a Donbasz-régióba.

Tovább a cikkhez

Romániában jódtablettákat kezdenek el kiosztani a lakosságnak

Romániában megkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztása, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a hivatalos közlönyben - közölte pénteken az egészségügyi minisztérium.

Tovább a cikkhez

A magyar kormány nem akar több szankciót Oroszországra, szerintük már többet árt a dolog, mint használ

Nincs szükség további szankciókra Oroszországgal szemben, mivel ezek már jobban ártanak az Európai Uniónak, mint Moszkvának, helyette az uniónak inkább egy tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését kellene támogatnia – véli Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai tanácsadója, aki a Reutersnek adott interjút.

Tovább a cikkhez

Visszamegy Ukrajnába harcolni az egyik legismertebb amerikai önkéntes

Visszamegy Ukrajnába harcolni James Vasquez, az egyik legismertebb amerikai önkéntes, aki májusban tért haza a frontvonalról.

Tovább a cikkhez

Egy magasrangú brit katonai vezető szerint egy évtizeden át tartó csata jön Oroszországgal

Bármi is lesz az ukrajnai háború kimenetele, a nyugati országoknak fel kell készülniük egy „évtizedes csatára” Oroszországgal – mondta a Guardiannek egy meg nem nevezett, magas rendfokozatú brit katonai vezető.

Tovább a cikkhez

Ez gyors volt: úgy néz ki, már lövik is az oroszokat az amerikai HIMARS-rakétarendszerekkel

Tegnap éjjel támadást hajtottak végre az orosz fegyveres erők állásai ellen az új M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel az ukránok – állítják ukránpárti OSINT források. Az akcióról videó is készült.

Tovább a cikkhez

Videóra vették a történelem legszerencsétlenebb légvédelmi akcióját

Igencsak balszerencsésen alakult egy légvédelmi rakétarendszer kezelőinek napja valahol Ukrajnában. Miután útnak indították a rakétát, az azonnal megfordult és becsapódott arra a területre, ahonnan azt kilőtték.

Tovább a cikkhez

Lezuhant egy orosz Il-76-os katonai szállítórepülő, többen meghaltak

Lezuhant Oroszország területén belül egy Il-76-os katonai szállítórepülőgép – számol be orosz források alapján a Reuters.

Tovább a cikkhez

Úgy tűnik, Szeverodonyeck mellett egy másik fontos települést is elfoglaltak az oroszok

Úgy tűnik, elfoglalták az oroszok Zolotye (oroszul Zolotoje) települést is, Szeverodonyecktől délre. A stratégiai fontosságú városban korábban számos ukrán katonai alakulat állomásozott, egyelőre vitatott, mi lett az ő sorsuk.

Tovább a cikkhez

Felrobbantották az ukránok a megszállt Herszon egyik befolyásos orosz vezetőjét

Autóbombás támadást hajtottak végre az ukránok Dimitrij Szavlucsenkó, Herszon megye oroszok által frissen kinevezett ifjúsági ügyekért felelős vezetője ellen – számol be több orosz forrás.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij szerint egész Európát erősíti, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapott

Európát erősíti az a döntés, amellyel az európai uniós tagországok vezetői jóváhagyták, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon - jelentett ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.

Tovább a cikkhez

Vége: elesett Szeverodonyeck, feladják az ukránok a stratégiai fontosságú várost

Parancsot adott az ukrán hadvezetés a Szeverodonyeckből való visszavonulásra – jelentette be Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója az AP tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Bejelentették: még több HIMARS-rendszert, hajókat és taktika járműveket kap Ukrajna

Újabb, 450 millió dollár értékű fegyverszállítmányt küld Ukrajnába az amerikai védelmi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: furcsa megoldást találtak az oroszok a légierő megerősítésére

Ukrán források alapján azt írja a brit hírszerzés, hogy az oroszok nyugdíjazott pilótákat hívnak vissza szolgálatba zsoldosként, hogy megerősítsék az ukrajnai offenzívát.

Tovább a cikkhez

Megkapta az áhított csodafegyvereket Ukrajna, sorsdöntő ütközet zajlik a Donbaszban - háborús híreink pénteken

Megkapták az ukránok a "csodafegyverként" emlegetett, amerikai HIMARS-rakétasorozatvetőket, de csak négy darabot, ami aligha jelent majd sorsfordító segítséget az ukrán fegyveres erőknek. Amerikai hírszerzők arról beszéltek a CNN-nek, hogy az orosz haderő összeszedte magát és tanult a korábbi hibáiból. Közben az oroszok bekerítették a stratégiai fontosságú Zolotoje települést.

Cikkünk folyamatosan frissül a nap ukrajnai háborús aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja el:

Címlapkép: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
pp tank