tunezia
Globál

Őrizetbe vették az arab ország volt miniszterelnökét

MTI
A tunéziai rendőrség csütörtökön őrizetbe vette Hamadi Dzsebali volt miniszterelnököt - közölte az ellenzéki, mérsékelt iszlamista Ennahda párt vezető politikusának családja a Facebookon.  A tájékoztatás szerint a politikust Szúsza városában vették őrizetbe, elkobozták az ő és felesége telefonját is, majd  ismeretlen helyre szállították.

"Az elnök személyesen felelős azért, hogy Dzsebalinak ne essen se testi, se lelki bántódása" - közölte a család. Egyben felszólították a civiltársadalmi és emberi jogi szervezeteket, hogy emeljenek szót "ezen elnyomó üzelmek ellen". Az al-Hadasz líbiai televízió értesülése szerint a volt kormányfőt pénzmosással vádolják.  A tunéziai belügyminisztérium nem kommentálta a Dzsebali őrizetbevételével kapcsolatos értesüléseket, azonban péntekre sajtótájékoztatót hívott össze.

Dzsebali 2011-ben lett miniszterelnök, de 2013-ban a Sokri Beladi baloldali ellenzéki vezető meggyilkolása miatt elmérgesedett súlyos belpolitikai válság nyomán lemondásra kényszerült.

Ennahda volt a legnagyobb parlamenti párt, mielőtt Kaisz Szaíd elnök március végén, nyolc hónappal a működése felfüggesztése után feloszlatta a törvényhozást, április végén pedig átvette az irányítást az ország választási bizottsága felett, majd népszavazást írt ki az elnöki jogkörök kiszélesítését tartalmazó új alkotmányról. Ellenlábasai szerint Szaíd puccsal vette át a hatalmat az észak-afrikai országban.

Az államfő ugyanakkor azt állítja, törvényesen járt el annak érdekében, hogy kimozdítsa Tunéziát az utóbbi évek politikai bénultságából és gazdasági stagnálásából, amelyet szerinte a kormányzatban elhatalmasodott, korrupt elit idézett elő. Szaíd vitatott intézkedései óta számos befolyásos politikust és üzletembert vettek őrizetbe, vagy indítottak velük szemben eljárást gyakran korrupció, illetve rágalmazás vádjával. A képviselők a törvényhozás feloszlatásával elvesztették parlamenti mentességüket.

Címlapkép: Getty Images

orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
gazvezetek
olaszorszag
Izraeli törvényhozás
színház
csapviz_shutter-20190828
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock