Előfizetői tartalom

Az ukrajnai háború nyugati szomszédunknál is tabukat döntöget - Ausztria is NATO-tag lehet egy napon?

Portfolio
Az Ukrajna elleni orosz invázió számos ország külpolitikájának vonatkozásában jelentett pálfordulást. Németország több évtizedre visszatekintő, szoros és jövedelmező gazdasági együttműködését számolja fel Moszkvával, a semlegességét mindig is hangsúlyozó Finnország és Svédország pedig hivatalosan is kérvényezték felvételüket a NATO-ba. Nyilvánvaló, hogy jelentős tabuk dőlnek meg Európa-szerte, van azonban egy ország, amelyről kevés szó esik ennek kapcsán, ez pedig nyugati szomszédunk, Ausztria. Az osztrákok a finnekhez és a svédekhez hasonlóan hosszú évek óta hirdették semlegességüket, az azonban figyelemre méltó, hogy mekkorát fordult a világ Ausztriával is az orosz támadás hatására, amely – bár egyelőre nem valószínű - hosszú távon akár egy osztrák NATO-csatlakozásnak is megágyazhat.

Történelmi előzmények Annak érdekében, hogy a NATO-csatlakozás kapcsán fennálló osztrák álláspontot megértsük, mindenekelőtt az osztrák történelmet kell górcső alá vennünk. Ehhez pedig az első világháború végéig kell visszanyúlnunk. A háborút követően Ausztria - Németországhoz hasonlóan - a szövetséges csapatok együttes ellenőrzése alá került, és ennek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái