volvo autoipar autogyar
Globál

Döntött a Geely: Szlovákiában építi fel az új Volvo-gyárat

MTI
|
Portfolio
A svéd Volvo autógyártó mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással új üzemet épít Szlovákiában elektromos autók gyártására - közölte pénteken a kínai Geely csoporthoz tartozó autógyártó.

Az ország keleti részén, a magyar határ közelében fekvő Kassán épülő új gyár éves termelési kapacitása 250 ezer tisztán elektromos meghajtású jármű lesz, és a tervek szerint 2026-ban kezdi meg a termelést. Az építkezés a tervek szerint jövőre kezdődik meg. A Volvo közleménye szerint a telephely kiépítettsége lehetővé teszi majd a későbbi kapacitásbővítéseket is.     

A Volvo szlovákiai üzeme több ezer munkahelyet teremt a régióban. A svéd márka közel hatvan év óta először létesít új üzemet és a kassai lesz a harmadik európai gyára a svédországi és a belgiumi után.

A terjeszkedés Európában, a legnagyobb értékesítési régiónkban az elektromobilitásra való átállás és a folyamatos növekedés kulcsfontosságú feltétele

- mondta Jim Rowan vezérigazgató egy nyilatkozatban.

A Volvónak nagy szüksége van az új gyárra

A kínai cégcsoport 2010-ben vásárolta meg a legendás svéd autógyártót, amelynek eladásai valósággal szárnyalnak azóta. Tavaly új rekord született, közel 700 ezer Volvo talált új gazdára, amely közel a duplája volt a 2010-es értékesítésnek.

Beszámolók szerint a Volvo járművei iránt olyan nagy a kereslet, hogy az már megterheli a gyártóhálózatát, mivel az autógyártó igyekszik elegendő mennyiségű autót előállítani annak érdekében, hogy kielégítse az újonnan felmerült vásárlói igényeket. Ez különösen igaz az európai piacra, amelyet a vállalat genti és göteborgi gyáraiból szolgál ki. A GlobalData előrejelzésében viszont úgy számol, hogy mindkét gyár várhatóan három éven belül eléri a 100 százalékos kapacitás-kihasználtságot.

MINDEZ PEDIG ERŐSEN INDOKOLTTÁ TESZI A VOLVO MENEDZSMENTJE SZÁMÁRA, HOGY ÚJ GYÁRTÓBÁZIST ÉPÍTSEN EURÓPÁBAN.

Ezt a vállalat pénzügyi igazgatója is megerősítette korábban a Reuters beszámolója szerint, Bjorn Annwall ugyanis arról beszélt egy interjúban, hogy a kiemelt céljuk eléréséhez, az évi 1,2 millió autó legyártásához elengedhetetlen egy új európai gyár felépítése. 

Állítólag hazánk is harcba szállt a beruházásért

A Just-Auto korábbi anyagában két lehetséges forgatókönyvre hívta fel figyelmet a Geely menedzsmentjének döntését illetően: a cégcsoport vezetése dönthetett volna úgy, hogy Svédországban, vagy annak közelében maradnak annak érdekében, hogy kihasználhassák a Northvolt akkumulátorgyár közelségének előnyeit.

De követhetik más európai autógyártók példáját is, akik igyekeznek új gyártókapacitásokat kiépíteni Kelet-Európában annak érdekében, hogy profitáljanak az alacsonyabb munkaerőköltségből, valamint az egyre nagyobb számban megjelenő ázsiai akkumulátorgyártó közelségéből. Kiemelték, utóbbi esetben olyan célországok kapnak főszerepet, mint Szlovákia, Csehország és Magyarország.

Ahogy arról korábbi anyagunkban beszámoltunk, Magyarország is harcolhatott a most bejelentett beruházásért, amely végül Szlovákiában épülhet meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

villanyautok toltes
aszály

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tarn-folyo-lozerne-megye-franciaorszag