Török F-16-os
Globál

Ravasz húzással próbálja lekenyerezni Erdogant Joe Biden?

Portfolio
Biden és Erdogan elnök találkozója után az Egyesült Államok újra támogatásáról biztosította Törökországot a légiereje modernizációjával kapcsolatban, valószínűleg azzal a céllal, hogy a török fél feloldja a Svédország és Finnország NATO-tagság iránti kérelmével szembeni vétóját.

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok a napokban jelezte, hogy ismét hajlandó korszerűsített F-16-os vadászrepülőgépeket eladni Törökországnak, és ezzel közelebb került a szövetséges ország régi kérésének teljesítéséhez.

Bár alapvetően azt hangsúlyozták a felek, hogy Biden elnök nem alkudott Törökországgal a NATO bővítésének támogatásáért cserébe és Törökország sem kérte a tárgyalások során az F-16-osokat, a  heti, madridi NATO-csúcstalálkozó előtt Erdogan azt mondta, hogy az F-16-osok eladása fontos téma lesz a Bidennel folytatott találkozóján. A két elnök közötti találkozó mindenesetre nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kedd este Törökország feloldja a Svédország és Finnország NATO-tagság iránti kérelmével szembeni vétóját.

Az Egyesült Államok és Törökország között a vadászgépekről szóló esetleges megállapodás ütemezése nem világos, és a megállapodáshoz valószínűleg az amerikai kongresszus jóváhagyására lenne szükség .

A régóta fontos NATO tagállam Törökország, a geostratégiai realitásokat figyelembe véve megpróbált az elmúlt időszakban Oroszországgal is jó viszonyt ápolni, és ennek keretében évekkel ezelőtt az amerikai és NATO ellenállás ellenére az egyik legkorszerűbb rakétavédelmi rendszer, az Sz-400-as megvásárlása mellett döntött. Válaszul az Egyesült Államok kivonta Törökországot a legújabb, legfejlettebb amerikai vadászrepülőgép, az F-35 projektben való részvételből, és szankciókat vezetett be vele szemben.

Az új vadászgépekkel kapcsolatos megállapodás minden bizonnyal sokat segített a török álláspont enyhülésében a svéd és finn NATO csatlakozás kapcsán, azonban kérdés, hogy a folyamat során Törökország mire próbálja még használni a helyzetét, várhatóak-e katonai beavatkozások Szíriában és Irakban, amely normál esetben a nyugat ellenzését váltaná ki.

Címlapkép: Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images

Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték munkás
no-lakas-otthon-karanten
elemző

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrajna háború